Vročina je na osvežitev na drči zvabila tako otroke kot odrasle. / Foto: Maja Bertoncelj

Godeška Drča osvežila

Gasilci PGD Godešič so pripravili poseben dogodek, ki je bil v prvi vrsti namenjen otrokom in mladini – tudi zato, da jih v čim večjem številu privabijo v društvo in da v njem ostanejo. Dolgoletna gasilska tradicija v kraju gre naprej. Prihodnje leto načrtujejo uradno selitev v novi gasilski dom.

Godešič – Vodna zabava, poimenovana Drča. To je dogodek, za katerega so tretje leto zapored poskrbeli gasilci PGD Godešič. »Vsi mladi in mladi po srcu se spuščajo po vodni drči, ki smo jo postavili na hribu pod vasjo. Prav veselje jih je gledati, kako uživajo. Z obiskom smo zelo zadovoljni. Tudi vreme nam je vsako leto naklonjeno. Vroč dan, kot je današnji, je kot nalašč za osvežitev,« je povedal predsednik društva Matej Novinec.

Dogodek ima poseben namen. »Povezovanje z mladimi, da jih tudi na ta način privabimo v društvo, da vidijo, da gasilstvo niso samo intervencije in vaje, da se poleg tega, da se odzovemo na klice na pomoč, tudi družimo, poveselimo, smo povezani,« je dodal. Z Drčo so privabili številne otroke in tudi odrasle. Največ jih je bilo iz domače vasi, kar nekaj pa tudi iz bližnje in daljne okolice. Glas o Drči se je že razširil.

Z vodne zabave pa nazaj na delo. Prva skrb članov PGD Godešič je gradnja novega gasilskega doma, ki poteka po načrtih. »Gradnja se približuje koncu, tako da bomo prostore lahko že kmalu uporabljali, uradno selitev pa načrtujemo za prihodnje leto. To je velik projekt in s ponosom gledamo na opravljeno delo, na vse prostovoljne ure. Investicija je bila ocenjena na 650 tisoč evrov. Imeli smo srečo s ponudbami, izvajalci, kar nekaj smo naredili tudi sami, tako da bo končni znesek verjetno nekaj nižji. V ta znesek pa ni všteta notranja oprema. Brez pomoči Občine Škofja Loka in podpore vseh društev Gasilske zveze Škofja Loka ne bi šlo. V dveh letih bo za naš dom namenjenih 400 tisoč evrov, od tega smo jih polovico črpali lani, drugo polovico pa letos. Preostanek moramo zagotoviti sami. Finančna sredstva so vedno dobrodošla, ne samo za dom, tudi za opremo. Več ko je imamo, lažje pomagamo,« je poudaril Novinec, vesel, da gre več kot 110-letna tradicija gasilstva v kraju naprej.

V času gradnje so jim na pomoč priskočili v sosednjem PGD Reteče - Gorenja vas in jim brezplačno odstopili prostore za vozilo in opremo. »Smo gostje v njihovem domu, počutimo pa se kot doma. Naše sodelovanje se je še okrepilo. Resnično smo jim hvaležni in upam, da jim bomo vse to lahko kdaj vrnili,« je še povedal Novinec, ki predseduje društvu z okrog 190 člani.

×