Julija letos je narava pokazala zobe v Kokri, neurje je razdejalo zaselek Podlebelca. / Foto: Gorazd Kavčič

Klasičen hudourniški primer

Za zagotavljanje ustrezne varnosti Podlebelce v Kokri bo potrebna kombinacija ukrepov​, a popolne varnosti pri naravnih nesrečah ni.

Preddvor – Nedavno sta si minister za naravne vire in prostor Jože Novak in državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor dr. Lidija Kegljevič Zagorc z županom Občine Preddvor Rokom Roblekom ogledala stanje na terenu po julijskem neurju v zaselku Podlebelca na območju Kokre v preddvorski občini. Prisotna sta bila tudi ekipa Direkcije za vode in projektant. Slednji, dr. Jošt Sodnik, strokovnjak za hudourništvo, direktor in vodja projektov v družbi Tempos, nam je glede nesrečnega dogodka v Kokri na kratko pojasnil, da je Podlebelca klasičen hudourniški primer. »Zgoraj ima območje proženja materiala (grušči pod Kalškim grebenom), območje potovanja (ozka grapa nad vršajem) in pa vršaj, kjer se material odlaga. Gre za pojav, ki je zgradil ta vršaj, na katerem je zdaj naselje. Gre pa za dogodek z daljšo povratno dobo, ne pa za dogodek, ki ga ni bilo moč pričakovati na takem terenu.« V zvezi z rešitvijo pa je poudaril: »Najprej bo treba opraviti podrobno geološko kartiranje v povirnem delu, da se določijo količine potencialno nevarnega materiala, ki bi se lahko sprožil v podobnem dogodku. Ukrepi bodo razdeljeni na dva dela, za naselje in zaledje. Na območju naselja bo treba povečati pretočni profil hudournika, za kar bo treba po trenutni oceni odstraniti dva objekta. Nad naseljem bo treba zgraditi večji zaplavni objekt za zadrževanje materiala nad naseljem. V zaledju pa je treba poiskati optimalne ukrepe za zmanjšanje intenzivnosti erozijskih procesov in stabilizacijo terena. Ker nobeden od ukrepov ne v naselju in ne v zaledju ni povsem zadosten, je potrebna kombinacija ukrepov, da se naselju zagotovi ustrezna varnost.« Sodnik je bil tudi jasen, da popolne varnosti pri naravnih nesrečah ni.

Če bodo sledili tempu, ki so si ga zadali, bi moral biti zaselek urejen v začetku leta 2026.

Župan Preddvora Rok Roblek meni, da se za zdaj stvari odvijajo v pravo smer in da so na občini zaradi vestnega dela ter obveščanja dosegli, da so se vse pristojne službe odzvale. Tako so uskladili idejne rešitve in tudi termine, upa pa, da se bodo tega vsi deležniki držali.

Na vprašanje, ali se je sanacija začela, je odgovoril, da se je, čeprav je po njegovem mnenju težko določiti, kaj je začetek sanacije. Trenutno namreč pripravljajo projektne rešitve. Za občino je pri tem zadeva bolj zapletena, saj gre za sanacijo vodotoka. Župan upa, da bodo do konca tega meseca našli idejno rešitev, ki bo jasno povedala, kaj storiti in česa ne. Tako bo namreč lahko občina idejnemu načrtu v nadaljevanju prilagodila lokalno infrastrukturo, pri kateri sta pomembna predvsem dva mostova čez strugo. Nekatera dela bodo verjetno potekala sočasno, nekatera pa eno za drugim, pomembno pa je, da gradijo skupaj, je poudaril župan Roblek in dodal, da resnično upa, da bo država držala besedo. Za občino je namreč izjemnega pomena, da se vzpostavi vrstni red del, in če bodo sledili tempu, ki so si ga zadali, bi moral biti zaselek urejen v začetku leta 2026.

×