Struževo vlak promet želežniška proga / Foto: Tina Dokl

Krajani Struževega želijo pojasnila

Na zboru krajanov Struževega, ki bo potekal konec septembra, želijo ti izvedeti pojasnila in stališča Mestne občine Kranj o posodobitvi železniške proge in spremembah prostorskih aktov.

Struževo – Kranjski župan Matjaž Rakovec je za 24. september sklical zbor krajanov Krajevne skupnosti Struževo. Zahtevo za sklic zbora, ki bo potekal v prostorih Mestne občine Kranj, je podpisalo 54 krajanov, ki želijo, da se razjasni vloga Mestne občine Kranj pri predlogu za izvedbo Državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge na odseku Ljubljana–Kranj/Naklo. Ministrstvo za naravne vire in prostor je sicer zaradi izraženih pomislekov več občanov (tudi iz Struževega) javno obravnavo predloga državnega prostorskega načrta podaljšalo do 30. avgusta, dokler je še mogoče podati pripombe in stališča.

Predsednik Krajevne skupnosti Struževo Tomaž Sajovic: »Takih projektov se brez soglasja lokalnega okolja pač ne da voditi, počutimo se, kot da nas vsi nekoliko podcenjujejo.«

Kot je znano, predlog državnega prostorskega načrta predvideva tudi posodobitev obstoječe železniške proge proti Struževemu in naprej do Naklega z novim mostom čez Savo, potniškim postajališčem v Struževem in tovorno postajo Kranj Polica. Poleg tega je načrtovan odcep, ki omogoča potencialno navezavo železniške proge proti Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kar pa sicer ni predmet državnega prostorskega načrta. Prisotni Struževčani so že na javni predstavitvi v Kranju gla­sno nasprotovali predvsem umestitvi tovorne postaje na struževsko polje, kasneje so podpisovali tudi peticijo proti takšnim načrtom.

Prav tako želijo krajani Struževega na septembrskem zboru slišati pojasnila in stališča župana Matjaža Rakovca in mestne uprave do pripomb na predvideno spremembo Odloka o izvedbenem prostorskem načrtu MOK – SD IPN-4, ki predvideva sortirnico odpadkov na območju Poslovne cone Exoterm. Tudi tej namreč že ves čas odločno nasprotujejo.

»Razlog za vložitev zahteve za sklic zbora krajanov je pomanjkanje informacij o obeh predlogih, saj nas o tem – ne krajevne skupnosti ne krajanov – ni nihče celovito seznanil. Pristop je bil v obeh primerih napačen, občina in tudi država bi morali najprej pristopiti do krajanov in nas povprašati za mnenje, kot so to na primer storili v sosednjem Naklem. Takih projektov se brez soglasja lokalnega okolja pač ne da voditi, počutimo se, kot da nas vsi nekoliko podcenjujejo,« je o razlogih za sklic zbora krajanov povedal predsednik Krajevne skupnosti Struževo Tomaž Sajovic.

Sajovic poudarja, da krajani ne nasprotujejo posodobitvi železniške proge, kar bi se moralo že ves čas izvajati, ne strinjajo pa se z umestitvijo tovorne železniške postaje na struževsko polje, ker se bojijo povečanega tovornega prometa in izgube najboljših kmetijskih površin, za katere niso poiskali nadomestnih zemljišč. Vsaj Struževčani s tem niso seznanjeni. »Ne želimo rušiti nobenega projekta, smo za posodobitev tira z vidika varnosti in hrupa, na kar se že leta opozarja. Kar se tiče potniške postaje v Struževem, pa smo mnenja, da je predvidena na neustrezni lokaciji, s prevelikim parkiriščem za njene kapacitete in z neustreznim dostopom. Prav tako je še vedno polno neznank okoli navezave na brniško letališče in seveda izgradnje novega mostu za dvotirno železnico, kolesarsko stezo in pešpot v dolžini skoraj sto metrov,« je dejal Sajovic. Kot je dodal, je župan junija krajanom javno zagotovil, da sortirnice v Struževem ne bo, brez nje pa tudi ni potrebe za tovorno železniško postajo, zato naj bi po njihovih informacijah na okoljskem ministrstvu že razmišljali, da slednjo umestijo na novo lokacijo.

×