V Preddvoru poteka rekonstrukcija glavnega mostu čez reko Kokro. / Foto: Alenka Brun

Rekonstrukcija mostu je v teku

V juniju so v Preddvoru začeli rekonstrukcijo glavnega mostu čez reko Kokro, ki v bližini preddvorskega obrata Jelovice povezuje kraj z regionalno cesto Kranj–Jezersko. Predvidoma naj bi dela trajala do oktobra, obvozi so urejeni.

Preddvor – V sklopu rekonstrukcije preddvorskega mostu čez Kokro, ki je obenem tudi glavni vhod v kraj, naj bi po podatkih Občine Preddvor v prihodnjih tednih betonirali novo betonsko ploščo, zaščitna krila za most, vzporedno pa tudi že začeli vodnogospodarsko urejati območje mostu. Vmes so bili dnevi, ko delavcem vreme ni bilo naklonjeno, umazana in visoka reka je delo ustavila za slaba dva tedna. Takoj ko bo glavna plošča zabetonirana, bodo začeli rušiti manjši most iz smeri Preddvora, ki se tak rekoč drži velikega mostu čez Kokro.

Do časovne zamude prihaja tudi zato, ker na občini od države še niso prejeli pogodbe. Po lanskih avgustovskih ujmah je država občine pozvala, naj se v letu 2024 resno lotijo sanacij, in v Preddvoru so jih začeli izvajati skrajno resno in v ustreznih časovnih rokih. Upali so, da bodo omenjeno pogodbo dobili že maja, a se do našega pogovora z njimi to še ni zgodilo. Tako denar za most občina zalaga iz drugih proračunskih virov. A župan Rok Roblek poudarja, da jeseni, ko naj bi bil most zaključen, občina finančno ne bo več zmogla plačevanja sanacij. Že zdaj so mesečni zneski veliki, septembra, ko načrtujejo betoniranje plošče (vmes bodo delali še mali most in krila), pa cena lahko zraste na pol milijona evrov. »In tega računa občina ne bo več prenesla,« pravi župan. Nedavno pa jo je narava v preddvorski občini zagodla še zaselku Podlebelca v dolini Kokre, kjer so z reševanjem nastalega stanja začeli nemudoma, saj je bila zadeva prioritetna.

Država je sicer poskrbela za avans po lanskoletnih ujmah, občine pa so se iztrošile že z intervencijami in zadevami, ki so jih morale začeti reševati takoj. Most čez Kokro spada v t. i. redni program in zanj so v juniju od države pričakovali pogodbo. Zdaj je pred vrati september. Ključne sanacije v državi bi morale biti že izvedene. Po županovem mnenju bi država že na začetku morala določiti, kateri projekti, ki so jih prijavile prizadete občine, so izvedljivi v tem letu in kateri ne, ter poizvedeti, kateri projekti so že v izvajanju.

×