Gradnja poslovilnega objekta na pokopališču na Zalem Logu bo končana prihodnje leto. / Foto: Simon Benedičič

Na Zalem Logu nov poslovilni objekt

Na pokopališču na Zalem Logu poteka gradnja novega poslovilnega objekta.

Zali Log – Na Zalem Logu so se lotili gradnje novega poslovilnega objekta na pokopališču. Stari objekt so delno porušili, prilagodili in ga bodo dozidali v sodoben poslovilni objekt. Naložba bo končana predvidoma prihodnje leto. »Ta pridobitev bo izjemno pomembna, saj bo prebivalcem omogočila spoštljivo in dostojno slovo od njihovih dragih. Doslej so pokojni ležali v domačih hišah, kar je marsikdaj predstavljalo izziv, zato bo nov objekt pomembno prispeval k izboljšanju kakovosti življenja v kraju,« je poudaril Janez Habjan, predsednik Vaškega odbora Zali Log in koordinator gradbenega odbora. Tega sestavlja sedem predstavnikov vaških odborov Zali Log, Potok in Martinj Vrh, saj je pokopališče namenjeno vsem trem območjem (Martinj Vrhu deloma).

Kot je razložil Habjan, se je o potrebi po novem poslovilnem objektu na Zalem Logu razpravljalo že zadnjih 15 let. »Na zborih krajanov je bila ta tema vedno izpostavljena kot prednostna naloga. Stari objekt je bil povsem nefunkcionalen, brez osnovnih pogojev za uporabo, kot so ogrevanje, sanitarije in priročna kuhinja. Po odločitvi o gradnji smo začeli urejanje dokumentacije, kar se je zaradi pridobivanja lastništva zemljišč precej zavleklo. Pred dobrim letom smo končno pridobili gradbeno dovoljenje in tako smo letos lahko začeli dela.«

Objekt, ki ga je zasnoval arhitekt Bojan Rihtaršič, bo imel prostor za slovo, priročno kuhinjo, prostor za shranjevanje orodja in sanitarije, prilagojene tudi invalidom. Glavna gradbena dela so po besedah Habjana že izvedli. Ta čas čakajo na postavitev strehe, ki bo prekrita s skrilom, nato pa bodo sledili notranji ometi in fasada. V naslednjem letu načrtujejo še vgradnjo stavbnega pohištva, opremljanje prostorov in ureditev okolice.

Investicija je ocenjena na 120 tisoč evrov, pri čemer bo tretjino denarja prispevala Občina Železniki, preostalo pa omenjeni vaški odbori in krajani. Kot je še pojasnil Habjan, pričakujejo, da bodo stroški na koncu nižji, saj bodo kar nekaj dela opravili sami.

×