V Radovljiški graščini je že na ogled razstava simbolov preteklih pohodov. / Foto: Igor Kavčič

Abraham za Večno mlade

V soboto bo jubilejni, petdeseti tradicionalni pohod Večno mladih fantov na Stol, v Radovljiški graščini je že na ogled razstava simbolov preteklih pohodov.

Radovljica – V rekreacijskem klubu Večno mladih fantov so sredi zadnjih priprav na jubilejni pohod, ki bo letos spet nekoliko obsežnejši od tistih preteklih let. Že pred dnevi so za uvod v dogodke ob jubileju poskrbeli z razstavo dosedanjih simbolov pohoda v prvem nadstropju Radovljiške graščine.

Simboli, največkrat izdelani iz lesa ali kovine, so v gručah »posejani« po hodniku ob vrhu graščinskih stopnic in so prave rokodelske umetnine. Kot veleva tradicija, pravzaprav pa tudi pravilo, gre za pripomočke v gospodinjstvu. Njihova značilnost je, da so izdelani v čezmernih dimenzijah, naj gre za žlico, ribežen, kanglico za mleko, valjar, nož, odpirač za steklenice ali pa gobico za šivanje, likalnik, stepalnik za preproge in podobno ... Vsak izmed gospodinjskih pripomočkov – simbolov pohoda je precej prevelik za osnovno uporabo, velikosti primerna pa je tudi njegova teža. Slednja ima še poseben pomen, saj pohodniki vsako leto simbol ponesejo s seboj na Stol. Na ogled je tudi letošnji simbol – velik lesen »klinček« oziroma ščipalka za perilo.

Pohod bo tudi letos potekal po ustaljenih tirnicah. Pohodniki se bodo v soboto, 31. avgusta, od 6. ure naprej zbirali na parkirišču pred kavarno Ambient v Radovljici in se po prijavi z osebnimi avtomobili odpravili do Valvasorjevega doma, kjer bo skupinsko fotografiranje. Sledita pohod na Stol po običajni poti in vrnitev po mulatjeri. »Upam, da nam bo uspel letošnji načrt, petdeset novih članov za petdeset let. Letošnji krst pri Prešernovi koči bo zagotovo bolj živahen kot v preteklih letih,« je prepričan predsednik Rekreacijskega kluba Večno mladih fantov Marko Pangerc.

Jubilejni program bo sledil v dolini, najprej pa bo na vrsti povorka pohodnikov z osrednjega prizorišča na Linhartovem trgu do avtobusne postaje in nazaj. Tokrat bodo s seboj ponesli vse simbole, nekaj najtežjih pa bo na vozu s traktorjem popeljal eden od prepoznavnih članov Večno mladih. V povorki bodo seveda tudi Pihalni orkester Lesce in štirje gostujoči orkestri, ki se bodo kasneje predstavili na koncertu. Vrhunec praznovanja bo ob 20. uri koncert Bid Banga pod vodstvom Blaža Trčka s tokratnimi gostjami Dinamitkami.

×