Počastili bodo tudi spomin na 40 let organizirane muzejske planinske dejavnosti. / Foto: Arhiv Muzeja

Aljaževi dnevi

Dovje – Od 29. avgusta do 1. septembra bodo na Dovjem, v Mojstrani in Vratih potekali že 32. Aljaževi dnevi. V četrtek, 29. avgusta, ob 20. uri bodo v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani zaznamovali 40 let organizirane muzejske planinske dejavnosti.

V petek, 30. avgusta, ob 20. uri bo v Aljaževem prosvetnem domu na Dovjem slavnostna akademija 110 let kulture od Aljaža do danes, ki jo bodo obogatili s koncertom družine Triler. V soboto, 31. avgusta, ob 20. uri bo na isti lokaciji osrednja prireditev, kjer bo predstavljena pestra kulturna dejavnost. Kulturno-umetniško društvo (KUD) Jaka Rabič Dovje - Mojstrana namreč letos praznuje 110-letnico. Leta 1914 je Jakob Aljaž podprl ljudsko ustvarjalnost in dal kulturi mesto, ki ji gre. Izšel bo tudi zbornik, na ogled bo razstava, kot gostje bodo nastopili Slovenci z Reke ...

V nedeljo, 1. septembra, bo v sodelovanju s Planinskim društvom Dovje - Mojstrana Gustlnov pohod od Aljaževega doma pod Triglavsko severno steno na sedlo Luknja, v krajši varianti pa do bivaka pod Luknjo z zborom ob 8. uri pred Aljaževim domom v Vratih. Ob 15. uri bo v farni cerkvi sv. Mihaela na Dovjem koncert okteta Suha iz Podjune, ob 16. uri pa maša in zaključek letošnjih Aljaževih dni.

Vstop na prireditve je prost, za obisk doline Vrata priporočajo brezplačni prevoz z rednim avtobusom. Glavni organizator je KUD Jaka Rabič v sodelovanju z drugimi lokalnimi društvi, Slovenskim planinskim muzejem, pokrovitelj Aljaževih dni je Turizem Kranjska Gora.

×