Cesta v Drago, ki jo je avgusta lani močno prizadelo neurje, je posebno v dneh, ko se številni odpravijo v planine, zelo obremenjena. / Foto: Tina Dokl

Cesto v dolino Draga bodo temeljito obnovili

Cesto v dolino Draga bodo po lanskih poplavah popolnoma prenovili. Kdaj, še ni natančno določeno, je pa župan zatrdil, da bodo uporabnike o zapori ceste, ki bo zaradi zahtevnih del nujna, obveščali.

Radovljica, Begunje – Območje Begunj je bilo v lanski naravni ujmi med najbolj prizadetimi v radovljiški občini, voda je posebno močno poškodovala tudi cesto v dolini Draga. Gre za priljubljeno turistično destinacijo in izhodišče za planinske ture, so spomladi, ko je bilo še načrtovano, da bo obnova potekala v poletnih mesecih, opozarjali v Turističnem društvu Begunje, kjer se obnove sicer veselijo, po drugi strani pa so bili zaskrbljeni zaradi načrtovane dolgotrajne zapore ceste. Ta bi namreč posebno negativno vplivala tudi na gostinski lokal v dolini, uveljavljeno Gostišče Draga.

V načrtu je več sanacijskih del: obnova ceste od gradu Kamen do Gostišča Draga, gradnja treh novih mostov in ureditev makadamske ceste z zaščitnim opornim zidom ter tudi gradnja novega mostu na gozdni cesti proti Poljški planini in sanacija zgornjega vodnega zajetja Draga.

Ker je medtem država podaljšala rok za zaključek popoplavne obnove, z deli ni bilo treba hiteti, pa vendarle Občina Radovljica načrtuje, da bo za projekte, ki jih bo potrdila država, lahko že v tem mesecu z razpisi poiskala izvajalce. »Zadovoljni smo, da se je rok za obnovo podaljšal, ker to pomeni, da bodo dela lahko kvalitetno izvedena,« je poudaril župan Radovljice Ciril Globočnik.

Kot so potrdili na Občini Radovljica, je v Dragi v načrtu več sanacijskih del na poškodovani infrastrukturi: obnova občinske ceste od gradu Kamen do Gostišča Draga, gradnja treh novih mostov in ureditev makadamske ceste z zaščitnim opornim zidom od Gostišča Draga do zgornjega vodnega zajetja Draga ter tudi gradnja novega mostu na gozdni cesti proti Poljški planini in sanacija zgornjega vodnega zajetja Draga.

»Sledi še naročilo projektne dokumentacije obnove javnega vodovoda na območjih prečkanja vodotoka Begunjščica, predvidena je tudi morebitna popolna prestavitev obstoječega vodovoda,« so pojasnili na radovljiški občinski upravi.

Prenovljena cesta bo velika pridobitev tako za turizem kot za vse, ki imajo gozdove v višjih legah, je poudaril župan Globočnik in zatrdil, da bodo uporabnike ceste obveščali, kdaj bodo zapore in pod kakšnimi pogoji.

×