Dan krajevnih skupnosti / Foto: Gorazd Kavčič

Z nekaterih stojnic je prav prijetno dišalo – od pečenega kostanja, flancatov do ričeta. Seveda so vso okusno hrano razdelili med obiskovalce. / Foto: Gorazd Kavčič

Dan krajevnih skupnosti v znamenju jubileja

Na Glavnem trgu v starem mestnem jedru Kranja je v soboto potekal drugi Dan krajevnih skupnosti Mestne občine Kranj.

Kranj – Na drugem Dnevu krajevnih skupnosti Mestne občine Kranj se je minulo soboto v starem mestnem jedru s kulturnim programom, lokalno kulinariko in drugimi aktivnostmi Kranjčanom predstavila natančno polovica od skupno 26 kranjskih krajevnih skupnosti. Letošnji dogodek je zaznamovala šestdeseta obletnica ustanovitve krajevnih skupnosti, zato so ob tej priložnosti postavili razstavo Kranj – nekoč in danes. Obenem so lahko obiskovalci že glasovali za projekte v svojih krajevnih skupnostih, ki jih bodo izvedli v okviru participativnega proračuna za leti 2025 in 2026. Glasovanje bo sicer po spletu (nekajkrat je mogoče glasovati tudi osebno) potekalo do vključno 6. oktobra.

Z razstavo Kranj – nekoč in danes so poustvarili prizore iz starih fotografij in razglednic ter z novimi fotografijami pokazali, kako so se krajevne skupnosti v preteklih desetletjih spremenile, razširile in modernizirale.

Z razstavo Kranj – nekoč in danes so poustvarili prizore iz starih fotografij in razglednic ter z novimi fotografijami pokazali, kako so se krajevne skupnosti v preteklih desetletjih spremenile, razširile in modernizirale. »Šestdeseto obletnico ustanovitve praznuje kar 22 od 26 krajevnih skupnosti. Na podlagi ustave tedanje Socialistične republike Slovenije iz leta 1963 je namreč Občinska skupščina Kranj marca leta 1964 sprejela sklep o oblikovanju krajevnih skupnosti. Ob tej priložnosti smo zato pripravili razstavo Kranj – nekoč in danes, pri čemer smo stare razglednice in fotografije pridobili s pomočjo Gorenjskega muzeja, krajevnih skupnosti in tudi občanov, ki se jim vsem zahvaljujem, da so razstavo omogočili,« je pojasnila podžupanja Manja Zorko. Razstava bo do 23. oktobra na ogled v Galeriji Mestne občine Kranj, od novembra naprej pa bo gostovala po krajevnih skupnostih, zavodih in šolah.

Na letošnjem srečanju so se na stojnicah predstavile krajevne skupnosti Besnica, Bitnje, Britof, Golnik, Goriče, Hrastje, Huje, Kokrica, Mavčiče, Planina, Primskovo, Stražišče in Žabnica. Druženje so popestrili še nastopi Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega, Folklorne skupine Kulturnega društva Brdo s Huj in folklorne skupine Turističnega društva Kokrica s harmonikarji. Dogajanje v mestnem središču je v sklopu Evropskega tedna mobilnosti popestrila še lutkovna predstava za otroke Bici-Kleta, ki jo je ob 10. uri gostil atrij Kovačnice.

»Z odzivom krajevnih skupnosti, čeprav jih je le polovica, smo zelo zadovoljni. Moramo se zavedati, da gre vendarle za prostovoljce, ki morajo za takšne dogodke žrtvovati svoj prosti čas. Po izboljšani ponudbi na stojnicah se tudi vidi, da gre že za drugo izvedbo Dneva krajevnih skupnosti, ki je namenjen predvsem občanom, da se jim krajevne skupnosti predstavijo s svojimi društvi, izdelki, dogodki in projekti,« je še povedala podžupanja.