Vrtec Mlinček je svojo desetletnico delovanja proslavil s tržnico in prazničnim rajanjem. / Foto: Primož Pičulin

Vrtec Mlinček je svojo desetletnico delovanja proslavil s tržnico in prazničnim rajanjem. / Foto: Primož Pičulin

Deset let vrtca Mlinček

Vrtec Mlinček v Naklem je slavil deset let delovanja. Pripravili so rojstnodnevno zabavo, pa tudi rajanje s tržnico ter zabavnimi aktivnostmi za otroke.

Razstava Mlinčkova desetletna pustolovščina, ki bo na ogled do konca meseca, ponuja vpogled v zgodovino vrtca – od začetkov gradnje in odprtja do pomembnih dogodkov, obiskov in dosežkov, ki so se nabrali v desetletju. Na ogled so tudi spomini nekdanjih zaposlenih, staršev ter otrok, ki so danes že šolarji.

Naklo – Pred selitvijo v sodoben objekt leta 2014 so predšolsko vzgojo v Naklem izvajali v vrtcu Rožle, kjer danes deluje Waldorfska šola. S 1. septembrom 2014 pa so otroci dobili novo, svetlo in prostorno zavetje v vrtcu Mlinček, ki ne ponuja zgolj igralnic, temveč tudi številne druge prostore, kot so telovadnica, ustvarjalnica, večnamenska dvorana, kotiček za individualno delo, knjižnica, sanjarnica ter veliko zunanje igrišče z lesenimi igrali. Vrtec je svoje ime dobil na javnem natečaju, na katerem so sodelujoči predlagali imena, povezana z lokalnim okoljem, izvirna in inovativna.

Vrtec Mlinček danes deluje kot organizacijska enota v okviru javnega zavoda Osnovna šola Naklo. Pomočnica ravnatelja in svetovalna delavka Gabrijela Masten je ob jubileju povedala, da so za praznovanje vrtec okrasili z zastavicami in otroškimi risbicami ter priredili rojstnodnevno zabavo. Ob tej priložnosti sta se jim pridružila tudi ravnatelj Milan Bohinec in župan Ivan Meglič. V vrtcu je trenutno vključenih 220 otrok, ki so razporejeni v dvanajst oddelkov. Igralnice, ki so smiselno povezane z večnamenskim prostorom in telovadnico, so v pritličju, večina na južni strani.

Ravnatelj Milan Bohinec je ob obletnici poudaril, da je bila postavitev vrtca premišljeno načrtovana. »Želeli smo si sončen in svetel vrtec, z igralnicami v pritličju in s terasami, ter čim več zunanjih igral. Po desetih letih je vrtec še vedno mlad in svež, za kar se lahko zahvalimo predanemu osebju. Zaupanje staršev in veselje otrok sta za nas izjemno pomembna, zato se trudimo ustvarjati varno in spodbudno okolje za vsestranski razvoj otrok.«

Praznovanje je sklenilo veselo rajanje s tržnico. Zbrana sredstva bodo namenjena obogatitvenim dejavnostim v vrtcu. Obiskovalci so se lahko posladkali s torto, pražencem, jabolčno čežano in toplim čajem, za nasmehe pa je poskrbel klovn Jaka, ki je otroke zabaval z vragolijami.

Ob tej posebni obletnici so v vrtcu pripravili tudi razstavo z naslovom Mlinčkova desetletna pustolovščina. Razstava, ki bo na ogled do konca meseca, ponuja vpogled v zgodovino vrtca – od začetkov gradnje in otvoritve do pomembnih dogodkov, obiskov in dosežkov, ki so se nabrali v desetletju. Na ogled so tudi spomini nekdanjih zaposlenih, staršev ter otrok, ki so danes že šolarji.