Tomaž Štefe (levo) in ambasador projekta Dobre novice! Noah Charney (desno), obkrožena s Sweetlovovimi skulpturami / Foto: Primož Pičulin

Tomaž Štefe (levo) in ambasador projekta Dobre novice! Noah Charney (desno), obkrožena s Sweetlovovimi skulpturami / Foto: Primož Pičulin

Dobre novice na Veliki planini

V Kamniku se počasi zaključuje mednarodni umetniški projekt Dobre novice!, ki se je začel spomladi. Kot eno zadnjih dejanj so na Veliki planini proslavili tudi pridobitev certifikata Zeleni ključ.

Velika planina – Pisana druščina skulptur živali je v minulih mesecih popestrila že Arboretum Volčji Potok in jih je bilo mogoče videti na številnih lokacijah ter ulicah Kamnika. V okviru mednarodnega projekta Dobre novice! jih predstavlja belgijski umetnik William Sweetlove. Dobre novice! že vse od pomladi gostijo v Kamniku in okolici in je poleg del Sweetlova kot prvega imena dogodka postregel še s številnimi drugimi aktivnostmi in razstavami domačih in tujih avtorjev.

A kot pravijo na Zavodu za turizem in kulturo Kamnik, ki ob podpori številnih partnerjev nastopa v vlogi glavnega organizatorja, je projekt, ki je bil zamišljen kot preplet dogodkov sodobne umetnosti, prerasel kulturne okvire in prestopil tudi na področje trajnostnega turizma. William Sweetlove s svojimi deli in projekt kot celota namreč z razstavljanjem tovrstnih skulptur ozaveščajo o pomembnosti ohranjanja zdravega, zelenega in čistega okolja ter pitne vode.

Prav pred dnevi so tako na Veliki planini s Sweetlovovimi skulpturami proslavili tudi pridobitev mednarodnega priznanja – trajnostnega certifikata Zeleni ključ za restavracijo Zeleni rob. Kot je ob tej priložnosti dejal direktor družbe Velika planina Tomaž Štefe, je certifikat tudi zaveza za prihodnost. »Naša vizija je postati dober primer trajnostnega turizma ter nadaljevati uvajanje inovativnih praks, ki bodo prispevale k ohranjanju narave in dvigu kakovosti ponudbe,« je še povedal.

Certifikat sicer pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo. Kot je še dodal Štefe, se je njihova gostilna Zeleni rob zavezala k zmanjšanju okoljskega odtisa z uvajanjem številnih trajnostnih praks, kot so učinkovita raba energije in vode, zmanjševanje odpadkov ter uporaba lokalnih in ekološko pridelanih sestavin, za kar so v minulih letih izvedli tudi nekaj investicij.

Gre za drugi Zeleni ključ na Veliki planini. Enega je namreč že pridobil ponudnik koč Pravljica.