Jezersko-solčavska ovca je glavna zanimivost najstarejše etnografske prireditve v Sloveniji. / Foto: Tina Dokl

Dobro obiskan Ovčarski bal na Jezerskem

Nedeljski Ovčarski bal je na Jezersko privabil veliko obiskovalcev. Letos je bil že 64. po vrsti.

Otroci so bili najbolj veseli prigona ovc v dolino, ki mu je sledila igra. Z njeno pomočjo ljudje spoznajo stare običaje življenja na planini ter dela, povezana s predelavo ovčje volne.

Jezersko – Glavna organizatorja priljubljenega Ovčarskega bala na Jezerskem sta bila Gostišče ob Planšarskem jezeru in Turistično društvo Jezersko. Letošnjemu izjemno dobremu obisku te najstarejše slovenske etnografske prireditve, ki v ospredje postavlja predvsem avtohtono slovensko pasmo, jezersko-solčavsko ovco, je tokrat botrovala morda v večji meri še lokacija ob Planšarskem jezeru in visoke temperature v dolini. A tudi na Jezerskem je termometer sredi dopoldneva kazal dobrih 26 stopinj Celzija. Zlasti Ljubljančani so poudarjali, da je to zanje kar občutna temperaturna razlika.

Morda smo na poti na prizorišče tokrat srečali manj kolesarjev kot običajno, saj so se verjetno na t. i. božjo kolesarko pot na Jezersko iz Preddvora odpravili že v precej zgodnjih nedeljskih urah in so se tako tudi prej vračali. Ni pa manjkalo motoristov – tujih in domačih. Veliko obiskovalcev je letos svoje avtomobile parkiralo v središču kraja ter se na prizorišče tradicionalnega Ovčarskega bala odpravilo peš. Precej se jih je na prireditev pripeljalo iz sosednjih čezmejnih krajev, o čemer je pričala tudi njihova tipična avstrijska oprava. Našo pozornost so poleg vrste za pečenega odojka in pečeno jagnje pritegnili tudi najbolj zagnani kegljači na stezi v gozdu, ki so se pomerili za ovna. Opazili pa smo tudi nekaj družin, v katerih so očetje s seboj na prizorišče vzeli še kopalno brisačo, da bi se mimogrede ohladili v jezeru. A večino je potem premamila tudi bogata ponudba domačih jedi, pripravljenih na tradicionalen način na odprtem ognjišču. Masovnek, kranjska klobasa, pečenica, zelje, ajdovi žganci, kislo mleko … Ovčarski bal je pri obiskovalcih znan še po sveže ocvrtih kvašenih flancatih, ki dejansko ponazarjajo prazničnost dogodka, v nedeljo pa so se lahko sladkali tudi z gibanico in kremno rezino, če jih ni že na poti na prizorišče premamila stojnica s točenim sladoledom. Ponovno namreč na Ovčarskem balu ni manjkalo stojničarjev, ki na tovrstnih prireditvah ponujajo vse od izdelkov domače umetnostne obrti do bučnega olja, različnih sirov, divjačinskih in govejih salam in salaminov ter še česa.

Ovčarski bal se je začel z nastopom domačega Ansambla Jutro, zaplesali so najmlajši folklorniki, nastopile so tudi ljudske pevke z Viča (Ljubljana), ženska vokalna zasedba društva Židan parazol, ki sliši na ime Drumlce. Otroci so bili najbolj veseli prigona ovc v dolino, temu pa je sledila še igra. Z njeno pomočjo ljudje spoznajo stare običaje življenja na planini ter dela, povezana s predelavo ovčje volne. V popoldanskem delu prireditve je sledila veselica, na oder je prišla narodnozabavna zasedba Ansambel Petra Finka.

Vodenje prireditve je organizator ponovno zaupal domačinkama Maši Karničar in Maji Lesar.

×