ovčarski bal 2024 Jezersko / Foto: Tina Dokl

Dokumentarec in Ovčarski bal

Jezersko – Konec tedna bo na Jezerskem najprej zanimiv jutrišnji, sobotni večer (10. avgust). Obiskovalci si bodo lahko v Županovem kotu ob devetih zvečer ogledali dokumentarec z naslovom Kamniško-Savinjske Alpe, čez mejo na skrajnem jugu Avstrije. Film prikazuje čudovito naravo in zgodbe teh gora.

Med protagonisti v filmu zasledimo tudi slovenska imena, pod režijo se podpisuje Bruno Baumann, posnet je v nemščini in opremljen s slovenskimi podnapisi.

Takoj naslednji dan, v nedeljo, 11. avgusta, pa bo ob Planšarskem jezeru že 64. Ovčarski bal, najstarejša etnografska prireditev v Sloveniji. Ponovno boste lahko spoznavali stare običaje življenja na planini, opazovali prigon ovc v dolino ter dela, povezana s predelavo ovčje volne.

Seveda brez domačih jedi ne bo šlo, ves čas bo potekal tudi sejem domače obrti, organizatorji pa obiskovalce prosijo, naj upoštevajo navodila glede parkiranja in prometnega režima v bližini jezera.

Ovčarski bal se bo začel ob 11. uri z nastopom Ansambla Jutro, zaplesali bodo najmlajši folklorniki, sledila bosta tradicionalni prigon ovc v dolino in igra, ob 14. uri pa bo na oder prišel še Ansambel Petra Finka.

×