Cena uporabe večnamenske športne dvorane v Cerkljah je odvisna tudi od tega, kdaj se izvaja športna dejavnost (dopoldne, popoldne, zvečer), ali so uporabniki izvajalci letnega programa športa, so domači ali imajo sedež izven občine ... / Foto: Gorazd Kavčič

Cena uporabe večnamenske športne dvorane v Cerkljah je odvisna tudi od tega, kdaj se izvaja športna dejavnost (dopoldne, popoldne, zvečer), ali so uporabniki izvajalci letnega programa športa, so domači ali imajo sedež izven občine ... / Foto: Gorazd Kavčič

Določili nove cene najema

Spremenjene cene, povezane z rastjo stroškov in vlaganji v infrastrukturo, veljajo od začetka oktobra.

Cerklje – Cerkljanski občinski svet je na septembrski seji sprejel nove cene občasne uporabe Kulturnega hrama Ignacija Borštnika in športnih površin v občini: večnamenske športne dvorane, prostorov v osnovni šoli v Cerkljah in podružnični osnovni šoli v Zalogu ter Nogometnega centra Velesovo.

Občinska uprava je predlagala, da se zneski, ki so veljali od leta 2019, deloma uskladijo z rastjo cen življenjskih potrebščin. Za nepridobitno uporabo kulturnega hrama se cene (brez DDV) zvišujejo za okoli pet odstotkov oziroma od dva do tri evre na uro, če uporabnik organizira nejavni dogodek, za zaključeno skupino pa za pet evrov. Za humanitarne prireditve so uporabnino znižali, in sicer za osem evrov na uro pri uporabi dvorane do tri ure, kolikor je časovni okvir za osnovne cene. Večje spremembe so pri pridobitni uporabi, kjer so drugače kot doslej definirali čas koriščenja prenovljene kulturne dvorane in v skladu s tem uporabnino. Ena od novosti je tudi, da bodo uporabniki po novem poleg čiščenja dodatno plačali dvoranskega tehnika. »Če bi s ceno pokrivali stroške in amortizacijo, bi bila 150 odstotkov višja,« je v razpravi o ceniku dejal župan Franc Čebulj. Kot je pojasnil, so stroški v kulturnem hramu predlani znašali blizu 37.500 evrov (brez elektrike), prilivov pa je bilo nekaj več kot 6000 evrov.

Tudi v večnamenski športni dvorani občina ugotavlja precejšnjo razliko med prihodki in odhodki – predlani jo je krila v višini 113.000 evrov (blizu 80 odstotkov) –, prav tako beleži razkorak med stroški in prilivi v nogometnem centru, v letu 2022 v višini 54.000 evrov. Športnim površinam v Velesovem in spremembi cen, ki bo po besedah enega izmed svetnikov narekovala iskanje dodatnih virov klubskih sredstev, so namenili največ pozornosti. Kot je poudaril župan, bodo aktualna vlaganja, ureditev igrišča z umetno travo in pripadajočo opremo, namakalni sistem ter energetska sanacija objekta v nogometnem centru dosegli 1,7 milijona evrov, vzdrževanje umetne trave bo letno stalo od 11.000 do 12.000 evrov ... »Lahko imamo socialne cene, vendar prej ali slej ne bodo vzdržne,« je opozoril ter glede novosti in vprašanj, ki jih odpirajo, napovedal sestanek s predstavniki nogometnih klubov v Velesovem.