Izmenjava sadik predstavlja tudi izmenjavo idej in solidarnost. / Foto: Peter Košenina

Dvajset let Flancanja

V Smledniku je bilo v soboto slovesno. Flancanje, ki ga prireja Društvo za ustno zgodovino, je praznovalo dvajset let. Jubilejni dogodek je le potrdil to, kar so organizatorji spoznali zelo hitro: da izmenjava doma vzgojenih sadik povezuje ljudi.

Smlednik – Flancanje vsako leto poteka drugo soboto v maju. Ideja zanj izvira iz stare fotografije Smlednika, ki jo hrani Arhiv Republike Slovenije, na njej pa so v sončni legi ob reki Savi tudi skupne vaške gredice – t. i. flančniki. »V Smledniku smo s Flancanjem ustvarili novo tradicijo, še posebno dragoceno pa je to, da smo jo ustvarili iz izročila prednikov. Ko smo gledali staro fotografijo, smo se spraševali, kaj neki so bile tiste čudne gredice. Na srečo so v vasi še živeli stari ljudje, ki so vedeli povedati, da so bili to flančniki, na katerih je cela vas gojila sadike zgodnje zelenjave. In tam so si jih tudi izmenjavali,« se začetkov Flancanja spominja Andreja Burja Čerin iz Društva za ustno zgodovino.

Dogodek predstavlja izmenjavo idej, solidarnost in skrb za kulturno dediščino. »Kar se mi zdi še bolj pomembno, pa je to, da če ne bi našli starih ljudi, ki bi nam o tem pripovedovali, bi bila ta naša dediščina za vedno izgubljena. Ukvarjamo se z ohranjanjem kulturne dediščine, ki je morda malo bolj skrita, a vseeno zelo pomembna,« dodaja Andreja Burja Čerin. V zadnjih dvajsetih letih se je v Smledniku po zaslugi društva povečalo zavedanje, kako pomembna je nesnovna kulturna dediščina – znanje, veščine in vrednote, ki se ob dogodkih, kot je Flancanje, prenašajo s starejše populacije na mlajšo. Na začetku so v društvu z njim želeli ohraniti nekaj starega, z leti pa se je izkazalo, da dogodek odgovarja tudi na vprašanja sodobnega časa. Danes si vsi želimo lokalno pridelane hrane, hkrati pa sta skrb za naravo in solidarnost načeli, ki sta del trajnostnega razvoja, ta pa je za skupnosti in narode zelo pomemben. V Društvu za ustno zgodovino so leta 2018 Flancanje nadgradili z Vaškim vrtom, v katerem raste več kot sto različnih rastlin. Tudi vrt opominja na vrednote, kot so veselje, zdravje, povezanost z naravo in sodelovanje, ki pomagajo skupnosti do boljšega življenja in večje medsebojne povezanosti. Prvo Flancanje je ob predstavitvi novega društva leta 2004 potekalo v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja, drugo v Zbiljah, od leta 2006 naprej pa poteka na Trgu sv. Urha ob kulturnem domu v Smledniku. Ob jubileju so se v društvu zahvalili članom prostovoljcem, brez katerih Flancanja ne bi bilo. Številnim obiskovalcem so pripravili kratko videopredstavitev zgodovine dogodka in jih pogostili s starimi lokalnimi jedmi.

×