V počastitev spomina na ustanovitev Cankarjevega bataljona so predstavniki Območnega združenja borcev za vrednote NOB Radovljica položili venec. / Foto: Tina Dokl
V počastitev spomina na ustanovitev Cankarjevega bataljona so predstavniki Območnega združenja borcev za vrednote NOB Radovljica položili venec. / Foto: Tina Dokl

Enotnost je ključnega pomena

Tudi letos so se pri partizanskem domu na Vodiški planini zbrali številni posamezniki, ki so prišli na slovesnost ob spominu na ustanovitev Cankarjevega bataljona. Zbrane je nagovoril državni sekretar mag. Marko Rusjan.

Vodiška planina – Pri partizanskem domu na Vodiški planini na Jelovici je v soboto potekala tradicionalna slovesnost ob 83. obletnici ustanovitve Cankarjevega bataljona. Dogodek je organiziralo Območno združenje borcev za vrednote NOB Radovljica, udeležili pa so se ga številni člani združenja in pohodniki iz vseh delov Gorenjske. Slavnostni govornik slovesnosti je bil tokrat državni sekretar mag. Marko Rusjan. Spomnil je, kako je bil v zavetju gozdov 5. avgusta 1941 ustanovljen partizanski Cankarjev bataljon, vojaška formacija Narodnoosvobodilne vojske. »Gozdovi so že od nekdaj nudili varno zatočišče ljudem, ki so se odločili tudi z orožjem upreti brutalni tuji okupaciji in krivicam, ki so jih doživljali v vsakdanjem življenju. Leta 1941, ko je nacistična Nemčija napadla tedanjo Jugoslavijo, je sledila razdelitev našega ozemlja. Nikoli v zgodovini slovenski narod ni bil tako razdeljen in podvržen takšni grožnji izbrisa,« je dejal. Med drugim je opomnil na izzive današnjega časa, kot so politična nestabilnost, gospodarske krize, podnebne spremembe, in dejal, da nas zgodovina uči, da je enotnost ključnega pomena za premagovanje ovir.

Spominu na ustanovitev Cankarjevega bataljona leta 1941 na Vodiški planini je posvečen tudi občinski praznik Občine Radovljica. Zbrane sta nagovorila tudi radovljiški župan Ciril Globočnik in predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Radovljica Danijela Mandeljc. Daniela Mandeljc in Zvonka Šolar sta prejeli srebrni plaketi Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Program slovesnosti sta povezovala Suzana Adžić ter Anže Habjan, za glasbeni vložek pa sta poskrbela glasbenika Darko Peterman in Franci Valant.

Kažipot
ZADNJI KOMENTARJI
Lorem
×