Strah v kosti je gledalcem nagnala že prva skupina – domači Goričanski parkeljni. / Foto: Peter Košenina

Goričane desetič zavzeli parkeljni

V Goričane so se v soboto zgrnile množice ljudi, saj je tam potekala jubilejna, deseta Noč parkeljnov. V sprevodu tridesetih skupin iz petih držav jih je sodelovalo več kot šeststo.

Goričane – Pred desetimi leti, ko so v Turističnem društvu Goričane - Vaše prvič pripravili Noč parkeljnov, si nihče ni predstavljal, kako priljubljena bo postala. Prireditev je iz lokalne zanimivosti prerasla v največji etnološki dogodek v bližnji in daljni okolici, ki vsako leto privabi več obiskovalcev. Letos so jih organizatorji pričakovali devet tisoč, pogled na množico, ki se je razvrstila ob dobrih osemsto metrov dolgi trasi, pa je kazal na to, da so imeli prav.

»V desetih letih se je spremenilo vse – število nastopajočih, dolžina, lokacija in smer trase. Dogodek je zrasel, zanimanje občinstva je neverjetno. Z rastjo so se seveda povečali tudi organizacijski stroški, zato moramo na žalost pobirati vstopnino, ker drugače dogodka ne bi bilo več. Pri izvedbi pomaga 250 prostovoljcev, ki smo jim hvaležni, da si vzamejo čas, in približno štirideset članov našega društva,« pravi Jakob Knific, član organizacijskega odbora desete Noči parkeljnov.

Noč je odprl jubilejni ognjemet, nato pa so malo čez šesto zvečer prvi na prizorišče prišli domači parkeljni. V dobri uri in pol se je za njimi zvrstilo še 29 skupin iz petih držav – iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške in letos prvič tudi skupina parkeljnov iz Nemčije. Mlajši obiskovalci so bili na trnih že pred začetkom, ko pa so zagledali pošastne stvore, so se zatresle hlače tudi marsikateremu odraslemu. Vsaka skupina je imela drugačne maske, saj se materiali, iz katerih so izdelane, od kraja do kraja in od države do države razlikujejo. Svojemu nastopu vsaka skupina doda kako zanimivost, po kateri je znana – to so lahko ogenj, kadeči se avto ali le umazane rokavice, ki jih parkeljni brišejo v obraze obiskovalcev.

Deseta Noč parkeljnov se je v Goričanah začela že 17. novembra, ko je bil v ogrevanem šotoru koncert Luke Basija, nadaljevala pa v soboto po sprevodu parkeljnov z zabavo z Veselimi svati in ansamblom Miran Rudan inDesign.

×