Lansko srečanje s krajani na temo zaščite pred plazovi je bilo odlično obiskano. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa (Nik Bertoncelj)

Lansko srečanje s krajani na temo zaščite pred plazovi je bilo odlično obiskano. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa (Nik Bertoncelj)

Gradnja na plazu nad Koroško Belo prihodnje leto

Več kot pet milijonov evrov vredna gradnja velike zaplavne pregrade in sistema mrež nad Koroško Belo naj bi se začela v začetku prihodnjega leta. Projekt bodo krajanom predstavili 16. septembra.

Koroška Bela – Avgusta je minilo leto dni od evakucije vasi Koroška Bela zaradi nevarnosti proženja zemeljskega plazu nad vasjo. V tem času so pristojni poskrbeli za več ukrepov, med drugim so očistili zaplavne pregrade, namestili dodatne sirene, označili evakuacijske poti ... Pripravili so več vaj evakuacije, krajanom pa so lani jeseni tudi predstavili situacijo na plazu in odgovarjali na številna vprašanja. In kje smo po letu dni? Tako se sprašujejo domačini in odgovore pričakujejo predvsem od države, ki naj bi po zagotovilih že v letošnjem letu začela izvajati dolgoročne ukrepe za zagotovitev večje varnosti vasi pred plazovi.

Projekt sanacijskih del na plazovih nad vasjo bodo krajanom predstavili v ponedeljek, 16. septembra, ob 18. uri v prostorih osnovne šole.

Zato smo se obrnili na ministrstvo za naravne vire in prostor z vprašanjem, v kateri fazi je projekt in kdaj se bodo začela napovedana dela na plazovih nad vasjo.

Kot so nam zatrdili na ministrstvu, se projekt aktivno izvaja. Trenutno je v fazi projektiranja, gradnja pa naj bi se začela v začetku prihodnjega leta. Šlo bo za izgradnjo večjega razbijača oziroma zaplavne pregrade nad naseljem, ki bo vas zaščitila pred drobirskimi tokovi. Poleg tega bodo zgradili sistem mrežnih pregrad gorvodno od sotočja Čikle in Urbasa, so pojasnili. Če bi se torej nad vasjo sprožil drobirski tok večjega obsega, bi ga zaustavil lovilni objekt in sistem mrež.

Poleg tega bodo po napovedih ministrstva dopolnili tudi obstoječi sistem monitoringa, za kar že poteka postopek javnega naročanja.

Dela naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta, stala naj bi 5,1 milijona evrov, denar pa je po zagotovilih ministrstva zagotovljen v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.