Gradnja parkirišča pod Blejskim gradom je prestavljena v prihodnje leto. / Foto: Primož Pičulin

Gradnja parkirišča pod Blejskim gradom je prestavljena v prihodnje leto. / Foto: Primož Pičulin

Gradnja parkirišča zamaknjena

Na septembrski seji so blejski svetniki sprejeli tretji rebalans letošnjega proračuna.

Bled – Rebalans je bil po navedbah Občine Bled posledica sprememb vrednosti projektov v Načrtu razvojnih programov za obdobje med leti 2024 in 2027. Prihodki občine so se zmanjšali za dobrih 351 tisoč evrov, z dobrih 19,2 milijona evrov na dobrih 18,8 milijona evrov. Odhodki pa so se nekoliko povečali, in sicer za približno 63.000 evrov, kar pomeni, da zdaj znašajo dobrih 23,6 milijona evrov.

Prihodki so se oklestili za 250 tisoč evrov, ki jih Turistično društvo Gorje ni prispevalo za sofinanciranje izgradnje parkirišča pod Blejskim gradom. Prav tako je načrtovanih 350 tisoč evrov manj sredstev iz naslova EU financiranje za projekt Popolni zavesljaj, saj kot je pojasnil blejski župan Anton Mežan, se je gradnja v Mali Zaki zamaknila. »Gradbeno dovoljenje smo pridobili pred začetkom sezone, vendar v tem obdobju izvedba gradbenih del ni primerna, zato se bo začela konec septembra,« je pojasnil.

Na odhodkovni strani so se sredstva za obe investiciji v skupni vrednosti dobrih 1,3 milijona evrov prav tako zmanjšala in prestavila v prihodnje leto. Poleg tega so v leto 2025 zamaknili financiranje projektne dokumentacije za projekt Osnovne šole Bled z večnamensko dvorano ter za nadaljevanje izvedbe projektne in investicijske dokumentacije za drugo, tretjo in četrto fazo projekta južna razbremenilna cesta.

Odhodki so se povečali predvsem na postavkah za redno in investicijsko vzdrževanje občinskih cest, za skupno okoli 400 tisoč evrov. Kot pravijo na Občini Bled, so določeni odseki občinskih cest v izredno slabem stanju, in sicer na Selu, v Zasipu, Finžgarjeva ulica, Rožna ulica in Jermanka.