Železniki po neurje dežju dež iz zraka nov most proti poplavni / Foto: Andrej Tarfila

Imeli so neurje pred neurjem

Občini Železniki je ujma 4. avgusta lani bolj kot ne prizanesla. A neurje jih je prizadelo že nekaj tednov pred za veliko gorenjskih občin usodnim avgustovskim dnevom.

»Vse poteka po načrtih, tako da pričakujemo, da bi konec avgusta že lahko stekel promet po novi cesti.«

Železniki – »V neurju 12. in 13. julija lani smo utrpeli kar nekaj škode na lokalni infrastrukturi, takrat je našo občino precej bolj udarilo kot 4. avgusta,« je pojasnil župan Marko Gasser. »Avgusta smo imeli srečo, ker smo bili v 'žepu' in severni del občine ni bil deležen takšnih padavin, da bi te povzročile prestopanje bregov vodotokov. Smo pa v strahu spremljali napovedi zaradi gradnje prve faze protipoplavne zaščite porečja Selške Sore. Takrat smo gradili dva mostova, eno konstrukcijo mosta na Klovžah je odneslo, smo pa ves trud usmerili v to, da zaščitimo gradbišča in infrastrukturo. Dobro nas je 'izšolalo' že julija, zato smo bili na našo srečo avgusta toliko bolje pripravljeni,« je razmišljal Gasser in pojasnil, da je bila sanacija kljub temu potrebna.

Protipoplavni ukrepi so ustrezni

Kot meni župan, pa se je že ob večjih padavinah oktobra lani pokazalo, da so protipoplavni ukrepi ustrezni. »Selška Sora je v Železnikih takrat prevajala več kot 190 kubičnih metrov vode, v preteklih letih bi zagotovo prestopila bregove. Se pa trenutno zaključuje cestni del druge faze protipoplavne zaščite, zadrževalnik pod Sušo. Prejšnji teden smo si s predstavniki direkcije za vode in ministrstva za naravne vire in prostor ogledali gradbišče. Vse poteka po načrtih, tako da pričakujemo, da bi konec avgusta že lahko stekel promet po novi cesti,« napoveduje župan Marko Gasser, ki je prepričan, da bodo občani z veseljem sprejeli, da promet ne bo več usmerjan s semaforjem.

»Takrat se bo lahko začela tudi gradnja osemdeset metrov širokega in dvajset metrov visokega zadrževalnika, ki bo zadrževal več kot milijon kubičnih metrov vode. Ko bo ta ukrep izveden – računamo, da bo to konec leta 2025 – bomo lahko zagotovo trdili, da sta Železniki in tudi Selška dolina stoodstotno varna, v delnem odstotku pa tudi Škofja Loka,« je še dodal Gasser.

×