Kranjska občina izvaja investicijska dela na OŠ Helene Puhar Kranj, ki jih je začela že spomladi. / Foto: Tina Dokl

Investicije v kranjske šole in vrtce

Mestna občina Kranj med letošnjimi poletnimi počitnicami izvaja več investicij v okviru vzdrževanja šolskih in vrtčevskih objektov. Prav tako se nadaljujejo dela v okviru večjih investicijskih projektov, ki so se začela že med šolskim letom.

Kranj – Poletne počitnice so po besedah kranjskega župana Matjaža Rakovca priložnost za tiste investicije, ki jih med šolskim letom zaradi zasedenosti prostorov in posledično pomanjkanja časa ni mogoče izvesti. »Prizadevamo si, da je otrokom vsak prihod v šolo po daljšem premoru še lepši ter se v učilnicah počutijo domače in varno. Dobro napredujejo tudi dela pri večjih oziroma dolgoročnejših investicijah, s katerimi bomo rešili prostorsko stisko treh šol,« je dejal župan.

Kot so pojasnili na Mestni občini Kranj, bodo na OŠ Stražišče Kranj novo šolsko leto začeli na novem parketu v obeh telovadnicah, na OŠ Simona Jenka Kranj pa na obnovljenem. Menjava parketa se obeta tudi na OŠ Jakoba Aljaža Kranj, kjer je kranjska občina v fazi pridobitve ponudbe, na igrišču ob šoli pa bodo v primeru odobrenih sredstev na razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport posodobili še tekaško stezo.

Na OŠ Staneta Žagarja Kranj občina načrtuje urejanje odtočne vertikale in menjavo elektro omaric, na OŠ Janeza Puharja Kranj – Center pa bo uredila hlajenje in poskrbela za predelavo vrat pri prostoru za smetnjake. »Obnova strehe na starem, pomožnem objektu Glasbene šole Kranj na Cankarjevi 2 je v zaključni fazi, v izvedbi pa je tudi obnova celotne strehe objekta na Poštni ulici,« so pojasnili.

Poleg tega izvajajo investicijska dela na OŠ Helene Puhar Kranj, ki so jih začeli že spomladi. Investicija obsega dozidavo in nadzidavo objekta, kar pomeni, da bo šola pridobila dodatni prostor za zbornico v pritličju, štiri nove učilnice v prvem nadstropju, tri kabinete, večnamenski prostor in sanitarije. V pritličju bodo uredili še raven nadstrešek, ki bo služil kot terasa, dostopna iz treh učilnic v prvem nadstropju. »Trenutno je v pripravi javno naročilo za nakup, dobavo in montažo opreme za nove prostore. Ta je ocenjena na 103 tisoč evrov, gradbena dela pa na nekaj več kot 1,6 milijona evrov,« so navedli.

Pri dozidavi Podružnične šole Kokrica Osnovne šole Franceta Prešerna Kranj so v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, pripravljen pa je že osnutek projekta za izvedbo. »Z izgradnjo novega objekta, ki bo potekala v treh fazah, bodo nove pridobitve štiri vrtčevske igralnice z zunanjimi terasami, pet novih učilnic s spremljajočimi prostori za vrtec in šolo, multimedijski prostor, knjižnica, garderobe, povečana kuhinja in dvigalo za lažji dostop osebam z gibalnimi oviranostmi​ ter dostavo hrane v vse učilnice,« so pojasnili na kranjski občini.

Rešujejo prostorske stiske

Dela napredujejo tudi pri obnovi nekdanje trgovske šole na Župančičevi ulici. Kranjska občina je v začetku leta izpeljala javni razpis za izvajalca del in z izbranim aprila podpisala pogodbo, vredno dober milijon evrov. »Ta je uspešno končal rušitvena dela, trenutno napeljuje strojne in elektro inštalacije. Gradnja bo predvidoma končana prihodnje poletje,« so pojasnili in dodali, da bo prenovljena stavba reševala prostorsko stisko, s katero se srečujejo na OŠ Jakoba Aljaža.

Pri dozidavi Podružnične šole Kokrica OŠ Franceta Prešerna Kranj so v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, pripravljen pa je že osnutek projekta za izvedbo. »Z izgradnjo novega objekta, ki bo potekala v treh fazah, bodo nove pridobitve štiri vrtčevske igralnice z zunanjimi terasami, pet novih učilnic s spremljajočimi prostori za vrtec in šolo, multimedijski prostor, knjižnica, garderobe, povečana kuhinja in dvigalo za lažji dostop osebam z gibalnimi oviranostmi​ ter dostavo hrane v vse učilnice,« so pojasnili na kranjski občini. Z investicijo, ki je na podlagi projektantske ocene idejne zasnove vredna slabe štiri milijone evrov, bodo rešili prostorsko stisko šole in vrtca. Projekt delno sofinancira ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v okviru javnega razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu z 992 tisoč evri.

×