Pred začetkom tedna slovenske hrane so v prostorih GZS partnerji projekta Tradicionalni slovenski zajtrk poudarili pomen izbire lokalno pridelane hrane. / Foto: Mateja Rant

Pred začetkom tedna slovenske hrane so v prostorih GZS partnerji projekta Tradicionalni slovenski zajtrk poudarili pomen izbire lokalno pridelane hrane. / Foto: Mateja Rant

Izbira naj bo lokalno pridelana hrana

Pod sloganom Moja izbira je slovenska hrana bo drugo leto zapored potekal teden slovenske hrane, ki se začenja v ponedeljek, aktivnosti pa se bodo odvijale vse do prihodnje nedelje.

Ljubljana –  Osrednji dogodek tedna slovenske hrane ostaja tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bodo izvedli v vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah v petek, 21. novembra. V ponedeljek, 17. novembra, pa bodo Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine v sodelovanju s Slovenskimi železnicami začele tudi akcijo Lokalna hrana na vlakih, v okviru katere bodo potnikom na vlakih po Sloveniji do četrtka delili jabolka in med, obenem pa priložnost izkoristili za pogovor o prehranskih navadah potnikov.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je na današnjem dogodku, ki ga je pred začetkom tedna slovenske hrane pripravila Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), poudarila, da nas teden slovenske hrane vabi k razmisleku, od kod prihaja hrana, ki jo uživamo, in kako z njo ravnamo. Osrednja tema letošnjega tedna je sicer po njenih besedah krepitev in delovanje verige preskrbe s hrano s poudarkom na pomenu sodelovanja in povezovanja vseh členov verige, ki nam zagotavljajo prehransko varnost. »Naša naloga pa je tudi ozaveščanje potrošnika o pomenu slovenske hrane, da se bo odločal na podlagi pravilnih informacij in posegal po kakovostni, lokalno pridelani hrani.« Ob tem pa ne smemo pozabiti niti na zmanjševanje odpadne hrane, je še dodala. Teden slovenske hrane po prepričanju direktorice Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij  pri GZS Tatjane Zagorc prispeva tudi k večjemu spoštovanju proizvajalcev hrane in naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo. Letos so zato v ospredje postavili tudi izobraževanje o hrani in pomen njenega zmernega uživanja. 

Teden slovenske hrane vsako leto poteka tretji teden v novembru. Z njim želijo parterji projekta spodbuditi k odkrivanju bogate tradicije slovenskih domačih jedi in koristi, ki jih prinaša, obenem pa spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbujati zdrav način prehranjevanja. Teden slovenske hrane, so še dodali, ponuja priložnost, da trgovci v svojih prodajalnah izpostavijo lokalno pridelana živila. Javni zavodi in gostinci pa lahko v tem tednu obogatijo svoje jedilnike s tradicionalnimi slovenskimi jedmi iz lokalno pridelanih sestavin.