Na naslovnici kulinaričnega kataloga so ovekovečili cerkljanske žlikrofe. Novo publikacijo so skupaj s prenovljenim turističnim zemljevidom Cerkelj predstavili v Borštnikovi kleti (v rojstni hiši Ignacija Borštnika). / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Na naslovnici kulinaričnega kataloga so ovekovečili cerkljanske žlikrofe. Novo publikacijo so skupaj s prenovljenim turističnim zemljevidom Cerkelj predstavili v Borštnikovi kleti (v rojstni hiši Ignacija Borštnika). / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Izdali kulinarični katalog

Cerkljanski zavod za turizem je posodobil turistični zemljevid Cerkelj ter izdal prvi katalog, v katerem je celovito orisana lokalna kulinarična ponudba.

Cerklje – Kulinarika je eden ključnih elementov turistične izkušnje, je na predstavitvi prvega cerkljanskega kulinaričnega kataloga dejala direktorica Zavoda za turizem Cerklje Polona Žumer Šafner. »Odkar delam v turizmu, vedno znova ugotavljam, kako pomembno vlogo ima hrana pri oblikovanju vtisa o kraju. Gostje si lahko zapomnijo čudovit razgled, dobro smuko ali prijetno pohodniško pot, a okusi so tisti, ki ustvarijo pravo toplino in povezanost s krajem.« Katalog, izdan v slovenskem in angleškem jeziku, prinaša celovit pregled gostinske ponudbe v občini Cerklje, ki sega od picerij, domačih gostiln, turističnih in izletniških kmetij do inovativnih kulinaričnih doživetij in dogodkov, kot so Večerja na zajli in Gourmet Cup Ljubljana na Krvavcu, kulinarične delavnice na Dvoru Jezeršek, etnološko-kulturni dogodek Pokukajmo v špajzo v Adergasu ... Kot je poudarila direktorica, ne gre le za seznam gostinskih ponudnikov, temveč je katalog dokaz, da imajo Cerklje svojo kulinarično zgodbo, ki jo je vredno deliti, okušati in predvsem doživeti, pri čemer je spomnila na lokalne sestavine in pristne domače jedi ter pomen podpore lokalnih pridelovalcev in gostincev.

Informacije o gostinski ponudbi vključuje tudi prenovljeni turistični zemljevid destinacije Cerklje, ki sicer z aktualnimi podatki in novimi fotografijami v prvi vrsti seznanja o pohodnih, tematskih in kolesarskih poteh (lani digitaliziranih), drugih možnostih aktivnega preživljanja prostega časa, naravnih in kulturnih znamenitostih pa tudi o ponudnikih nastanitev.

Novosti, ki sta na voljo v TIC Cerklje in na spletni strani visitcerklje.si, sta namenjeni tako turistom kot domačinom. Nastali sta z namenom boljše informiranosti in izkušnje obiskovalcev ter spodbujanja lokalne gastronomije in trajnostnega turizma, pojasnjujejo na zavodu. Katalog in zemljevid so izdali s podporo Slovenske turistične organizacije v okviru javnega razpisa za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji v letu 2023 in 2024. Cerklje so bile namreč uvrščene med omenjenih 35 destinacij, kar jim po navedbah zavoda daje poseben status in pomen v nacionalnem turističnem okolju.