Osnovna šola Jezersko je podružnična šola Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor. / Foto: Alenka Brun

Osnovna šola Jezersko je podružnična šola Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor. / Foto: Alenka Brun

Jezerski svetniki potrdili rebalans

Na avgustovski redni seji občinskega sveta na Jezerskem so svetniki obravnavali tudi spremembe in dopolnitve odloka o proračunu Občine Jezersko za leto 2024. Po obrazložitvah so ga sprejeli.

Jezersko – Marko Šifrar z Občine Jezersko je pojasnil, da je rebalans potreben zaradi sprememb na odhodkovni in prihodkovni strani. Prihodki in odhodki se tokrat oboji znižujejo: na prihodkovni strani za dobrih 42 tisoč evrov, na odhodkovni pa za slabih 186 tisoč evrov. Po novem prihodki tako znašajo dobra dva milijona evrov, odhodki pa slaba dva milijona in pol.

Največje znižanje prihodkov, 195 tisoč evrov, je na postavki Prejeta sredstva iz državnega proračuna za investicije, ker niso še začeli prenove osnovne šole in ne bodo prejeli načrtovanih sredstev ministrstva za vzgojo in izobraževanje. V proračunu so predvidevali 210 tisoč evrov. Največje povečanje, za kar 61 tisoč evrov na dobrih 132 tisoč evrov, pa je pri postavki Druga prejeta sredstva iz državnega proračuna za tekočo porabo. Zaradi velikega poseka v državnih gozdovih so namreč od SiDG prejeli več kot 56 tisoč evrov, 48 tisoč za vzdrževanje gozdnih cest, potem pa je tu še sofinanciranje skupne občinske uprave in obnova cest.

Pri odhodkih pa je največja sprememba znižanja pri postavki, ki se nanaša na investicijo v Podružnično šolo Jezersko. Znižujejo vsoto za skoraj pol milijona evrov, nekaj deset tisoč evrov manj kot je bilo v proračunu predvidenega denarja zanjo. Letos so na Jezerskem namreč načrtovali začetek izvedbe rekonstrukcije celotnega objekta podružnične šole in vrtca, ki vključuje novo kuhinjo in jedilnico, učilnico, plezalno steno, dvigalo itd. Začetek del je bil načrtovan konec tega šolskega leta, zaključili pa naj bi do začetka naslednjega šolskega leta. Vendar ker so dokumentacijo za izvedbo javnega naročila prejeli šele spomladi, zamikajo rekonstrukcijo celotnega objekta v prihodnje leto. Na postavki Investicijsko vzdrževanje in gradnja občinskih cest in cestne infrastrukture pa najbolj zvišujejo odhodke, za 180 tisoč evrov iz v proračunu predvidenih 245 tisoč evrov. Delno je zvišanje potrebno, ker so bile vrednosti predvidenih del v proračunu ocenjene ali so izhajale iz projektantskih ocen del, načrtujejo pa še dodatna asfaltiranja odsekov cest v občini.