Žirovski balinarji so v soboto praznovali petdesetletnico delovanja društva. / Foto: Tina Dokl

Jubilej žirovskih balinarjev

V Balinarskem društvu Žiri so prejšnjo soboto pripravili tradicionalni Firštov memorial, v sklopu katerega so slovesno zaznamovali tudi petdesetletnico delovanja društva.

Žiri – »Naše društvo že pol stoletja združuje generacije, krepi vezi v skupnosti in ohranja tradicijo balinanja. V teh letih smo šli skozi marsikatero preizkušnjo, obenem pa dosegli uspehe, na katere smo lahko neizmerno ponosni,« je na krajši slovesnosti ob jubileju zbrane nagovoril predsednik društva Matej Poljanšek, ki je tudi spomnil, da je temelje društva postavil prvi predsednik Alojz Firšt. Danes društvo združuje 120 članov, njihovo zavzetost in vztrajnost, zaradi katere se v Žireh ponašajo s sodobnim pokritim štiristeznim baliniščem, na katerem med drugim vsako leto gostijo Firštov memorial v spomin na prvega predsednika, pa je pohvalil tudi župan Franci Kranjc.

Prvo dvostezno balinišče je društvo že ob ustanovitvi leta 1974 uredilo na zemljišču, ki jim ga je odstopilo Gasilsko društvo Dobračeva, leto kasneje pa še ločeno tretjo stezo. Leta 1976, ko so ustanovili Balinarsko zvezo Gorenjske, je bilo žirovsko balinarsko društvo vpisano v register športnih društev, moška ekipa pa je začela tekmovati v drugi gorenjski ligi. Da bi omogočil razvoj balinanja in lažjo organizacijo turnirjev, so leta 1997 začeli razmišljati o gradnji novega balinišča. Leta 1998 so tako z občino podpisali dogovor o upravljanju stavbe DD Partizan, ob kateri so leta 2001 dokončali gradnjo štiristeznega balinišča, ki je pet let kasneje dobilo tudi nadstrešek. Na balinišču vsako leto potekajo klubska tekmovanja, obenem pa na njem omogočajo rekreacijo, treninge in izvedbo tekmovanj tudi invalidom in upokojencem, ki so prav tako močno vključeni v delo in življenje društva, so še pojasnili v društvu.

×