Kavova hiša Kamna Gorica / Foto: Ktd Kamna Gorica

Kamna Gorica bo bogatejša za še eno muzejsko hišo

V okviru letošnjih Langusovih dni, tradicionalne prireditve, namenjene kulturi, tradiciji in druženju, bodo v Kamni Gorici prevzeli ključe okoli dvesto let stare hiše, ki jo je lastnik podaril kraju.

Kamna Gorica – Kavova hiša, kot ji rečejo domačini, je manjša hiša, ki stoji ob potoku sredi Kamne Gorice in je bila zgrajena okoli leta 1830, njena notranjost pa je še vedno ohranjena v tradicionalni obliki iz časa bogate železarske zgodovine kraja. Lastniki so jo v zadnjem obdobju redko uporabljali, zato so se odločili, da jo, z namenom, da postane muzejska hiša in kot takšna na ogled javnosti, podarijo kraju.

»Seveda bo treba zunanjost obnoviti, notranjost pa pripraviti za predstavitev,« je povedala predsednica Kulturno-turističnega društva Kamna Gorica Tea Beton. »Društvo bo poskrbelo za življenje oziroma program muzejske hiše, seveda pa ne bo šlo brez krajevne skupnosti in občine, ki je z donacijo postala tudi formalna lastnica stavbe.«

Ključe hiše bodo od lastnika uradno prevzeli v nedeljo, 8. septembra, na slovesnosti ob Krajevnem prazniku, enem od glavnih dogodkov letošnje tradicionalne prireditve Langusovih dnevi.

Ti se začenjajo prihodnjo soboto, 24. avgusta, s koncertom tria Risus Musicorum v domu krajanov. Glavnina dogajanja bo sicer potekala v naslednjih dveh koncih tedna; zadnji konec tedna v avgustu bo likovno obarvan: v četrtek in petek, 29. in 30. avgusta, bo slikarka Meta Šolar vodila šolo slikanja za otroke, slikar Drago Hajdarovič pa bo skozi ustvarjanje v tehniki akvarel popeljal mladino in odrasle. Za obe delavnici so potrebne predhodne prijave.

V soboto, 31. avgusta, bo Kamna Gorica ves dan v znamenju že 24. Langusove slikarske kolonije. Odprtje razstave del, ki bodo nastala ob tej priložnosti, bo v petek, 6. septembra, v domu krajanov. Dan za tem, v soboto, bodo organizirali ustvarjalne delavnice in otroški Langusov tek. Na ta dan bosta vrata za obiskovalce odprli Mežnarija in Šparovčeva kovačnica, organizatorji pa pripravljajo tudi dva vodena ogleda Kamne Gorice.

×