Vasilij Novak, predstavnik petih solastnikov, je ključe Kavove hiše predal županu Radovljice Cirilu Globočniku. / Foto: Gorazd Kavčič

Vasilij Novak, predstavnik petih solastnikov, je ključe Kavove hiše predal županu Radovljice Cirilu Globočniku. / Foto: Gorazd Kavčič

Ključi hiše v rokah domačinov

Na sklepnem dogodku letošnjih Langusovih dni so lastniki ključe stare Kavove hiše v Kamni Gorici izročili predstavnikom lokalne skupnosti. Objekt je tako zdaj formalno v lasti občine, upravljali pa ga bodo Kamnogoričani.

Kamna Gorica – Hiša, ki ji domačini rečejo pri Kavu, stoji ob potoku sredi naselja. Zgrajena je bila okoli leta 1830, njena notranjost pa je še vedno ohranjena v tradicionalni obliki iz časa bogate železarske zgodovine kraja. Po smrti zadnje lastnice, ki je v njej živela, je bila nekaj desetletij prazna in se ni prenavljala. Prav to je razlog, da je še vedno ohranjena v nekdanji obliki. Zdaj pa so se dediči odločili, da jo podarijo lokalni skupnosti.

»V svoji knjigi sem zapisal, da gre za biser v središču Kamne Gorice,« je o tej manjši podjetniški hiši, katere zunanjost ne razkriva, kako posebna je v resnici, na prireditvi med drugim pojasnil dr. Mitja Kapus, ki bo za hišo skrbel s strokovnega vidika.

»Kdor si želi predstavljati razmere, v katerih so nekoč živeli, si jo vsekakor mora ogledati. Vesel sem, da bo zdaj to mogoče. Ko sem jo sam pred leti obiskal prvič, sam bil presenečen: nisem si predstavljal, da so v njej ohranjeni še črna kuhinja, nekdanja 'hiša' s krušno pečjo, sobe v zgornjem nadstropju in zelo zanimivo podstrešje. Dosedanji lastniki so v hiši hranili tudi različne zanimive dokumente, listine, fotografije o družini Novak, katere prednike najdemo v Kamni Gorici vsaj pred tristotimi leti in ki je bila lastnik hiše vse od leta 1905.«

Kot je še povedal Kapus, so bili v Kamni Gorici tako pred meseci zares veseli pobude enega od sedanjih solastnikov, Vasilija Novaka, da se hiša podari kraju z namenom, da jo ohranijo kot del kulturne dediščine.

Hiša je v formalni lasti Občine Radovljica, ki je tudi izpeljala prenos lastništva, Kapus pa je povedal, da bo v imenu kulturno-turističnega društva in krajevne skupnosti za hišo skrbel.

Tudi letošnji Langusovi dnevi so sicer v kraj prinesli pestro kulturno, športno in družabno dogajanje. Zadnji konec tedna v avgustu je bil tradicionalno slikarsko obarvan; Kamna Gorica je tokrat gostila že 24. slikarsko kolonijo. Pretekli petek je bila na športnem igrišču meddruštvena vaja prostovoljnih gasilskih društev Lipniške doline, dan za tem pa so bile na sporedu ustvarjalne delavnice in otroški Langusov tek. V soboto je bil tudi dan odprtih vrat Mežnarije in Šparovčeve kovačnice, pripravili so tudi voden ogled Kamne Gorice.

Osrednji dogodek ob krajevnem prazniku pa je bil v nedeljo, ko so na prireditvi z naslovom Kamna Gorica praznuje v sodelovanju z Mešanim pevskim zborom Lipnica v domu krajanov pripravili prireditev s srečanjem pevskih zborov, sprejemom za štiri novorojenčke s starši, podelitvijo krajevnega priznanja (tokrat ga je prejela skupina veteranov domačega prostovoljnega gasilskega društva) in – kot rečeno – prevzemom ključev hiše pri Kavu.