S stabilnim motorjem Marjana Kožuha je šlo žaganje drv nekoliko hitreje. / Foto: Tina Dokl

Kmečki praznik v Bašlju

V Bašlju je potekal že 37. Kmečki praznik, ki ga je organiziralo Turistično društvo Bašelj. Obiskovalcem so ponudili priložnost, da pobliže spoznajo stare običaje, okusijo pristno domačo hrano in se ob tem še prijetno družijo.

Bašelj – Letos so si obiskovalci lahko ogledali bogat prikaz starih običajev, okusili domače jedi in se prepustili veselju ob glasbi ter srečelovu. Osrednji del letošnjega praznika je bil namenjen prikazu spravila drv po starem, ki je bilo v preteklosti eno najpomembnejših kmečkih opravil. Prikazali so, kako so se drva včasih žagala z žago »amerikanko«, obiskovalci pa so lahko videli tudi vleko drv s konji. Marjan Kožuh iz Voklega je na dogodek pripeljal stabilni motor, star več kot sto let, ki je bil v preteklosti nepogrešljiv pripomoček pri kmečkih opravilih. Kot je povedal, deluje na dizelsko gorivo in je včasih prišel še kako prav, ko na poljih ni bilo druge možnosti, kot da si pomagajo z njim. Tudi v Bašlju je prišel prav, z njim so namreč prikazali nekoliko hitrejše žaganje drv. Poleg tega so se obiskovalci lahko podučili tudi o kovaštvu. Kot je povedal kovač Franc Bizovičar, so nekoč izdelovali in popravljali orodja, podkovali konje ter ustvarjali druge kovinske predmete, ki so bili nujno potrebni za kmečka opravila. Ta rokodelska dejavnost je bila v preteklosti izjemno pomembna, saj je zagotavljala, da so kmetje imeli vsa potrebna orodja in pripomočke za delo na polju.

Predsednik Turističnega društva Bašelj Urban Roblek, ki je letos prvič stopil v to vlogo, je izrazil zadovoljstvo nad potekom dogodka in poudaril pomembnost ohranjanja tradicij. »Že 37. leto pripravljamo Kmečki praznik in še vedno se držimo tradicije. Obiskovalcem ponudimo kmečko kuhinjo, kjer se najdejo tako slane kot sladke jedi, velik poudarek pa damo na prikaz starih običajev. Letos smo se odločili za prikaz spravila drv po starem in medse povabili tudi kovače,« je povedal Roblek. Poudaril je, da je bilo pri organizaciji v veliko pomoč dobro zaledje prejšnjega odbora društva, saj je administrativno delo pogosto zahtevnejše, kot se zdi na prvi pogled.

Kmečka kuhinja

Kmečki praznik ne bi bil popoln brez bogate ponudbe domače hrane. Obiskovalci so lahko uživali v tradicionalnih jedeh, kot so kranjska klobasa, golaž, kislo mleko, žganci in masovnik. Pri pripravi dogodka so sodelovali tudi najmlajši. Bine Kavčič in Domen ter David Roblek so povedali, da je Kmečki praznik pri njih tradicija, zato z veseljem sodelujejo. Letos so pomagali v kmečki kuhinji, pripravljali so štruklje, masovnik, žgance, kislo mleko. Zaupali so nam tudi recept za dober masovnik: »Mora biti masten, ne sme biti zažgan, smetana mora biti kvalitetna, mora biti dovolj gost, fino pa je, da imaš zraven še kakšen kos kruha.«

Povezovanje kraja in ohranjanje dediščine

Župan Občine Preddvor Rok Roblek je ob tej priložnosti poudaril pomen Kmečkega praznika za celotno občino. »Kmečki praznik v Bašlju je eden najpomembnejših dogodkov v naši občini. Ne samo, da zajame celotno občino, ampak s tem dogodkom ohranjamo tradicijo in povezujemo kraj. Prikazi kmečkih običajev in domače kulinarike predstavljajo pomemben del naše dediščine, ki jo želimo ohraniti za prihodnje generacije,« je dejal župan in nam zaupal še, da je njegov najljubši izbor iz kmečke kuhinje zagotovo masovnik.

×