Otroško letovišče Pinea / Foto: Janko Rabič

Otroško letovišče Pinea / Foto: Janko Rabič

Letovišče Pinea ostaja jeseniško

Kot je povedal jeseniški župan Peter Bohinec, je sodišče zavrnilo tožbo Občine Novigrad glede zemljišča, na katerem deluje otroško letovišče Pinea.

Jesenice – Leta 2020 je Občino Jesenice presenetila tožba hrvaške Občine Novigrad, ki je izpodbijala njeno lastninsko pravico na zemljišču, na katerem deluje otroško letovišče Pinea pri Novigradu. Letovišče že od leta 1961 upravlja Zveza društev prijateljev mladine Jesenice, ki vsako leto omogoči več sto otrokom iz občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica ter mladim družinam in društvom letovanje ob morju. Na Občini Jesenice so takoj angažirali pravno pomoč, da bi zemljišče ostalo v njihovi lasti. In po štirih letih pravnih bitk je, kot je pred dnevi povedal jeseniški župan Peter Bohinec, prišla dobra novica. »Uspeli nam je z dobro obrambo in s pravno pomočjo smo zmagali v tej tožbi. Seveda bo sedaj lažje naprej izvajati načrtovane obnove. Letos smo pridobili dve novi hišici in novo ograjo okoli letovišča. Na sestanku, ki smo ga imeli v Pinei, smo začrtali nadaljnji program investicij,« je bil zadovoljen župan.

Za komentar smo prosili tudi župana Novigrada Miloša Antea, ki je že ob vložitvi tožbe pojasnil, da je razlog za tožbo v tem, da tuje podjetje oziroma tuja občina po hrvaški zakonodaji ne more biti lastnik zemljišča na Hrvaškem. Zdaj pa je dejal, da postopek še ni zaključen, zato ga ne more podrobneje komentirati. Bodo pa, je zatrdil, vsekakor vztrajali pri dokazovanju (so)lastništva v korist mesta Novigrad – Cittanova.