Izmenjevalnice oblačil v zadnjih letih pridobivajo priljubljenost, kar je pokazal tudi dober obisk na Bledu. / Foto: Tina Dokl

Izmenjevalnice oblačil v zadnjih letih pridobivajo priljubljenost, kar je pokazal tudi dober obisk na Bledu. / Foto: Tina Dokl

Majhni koraki, veliki učinki

Ob idiličnem Blejskem jezeru je minulo nedeljo potekal Festival ponovne uporabe, ki je privabil množico obiskovalcev vseh generacij.

Bled – Dogodek, ki so ga pripravili Občina Bled, Ekologi brez meja in Infrastruktura Bled, je dokazal, da je trajnostnost lahko hkrati zabavna, ustvarjalna in okusna. Na Upcycling Marketu in Vintage tržnici so obiskovalci občudovali in kupovali unikatne izdelke iz ponovno uporabljenih materialov ter izbrana oblačila iz druge roke. Veliko zanimanja je požela izmenjevalnica oblačil, kjer so številni svojo garderobo osvežili brez stroškov in brez dodatnega bremena za okolje. »Trajnostnost ni le modna beseda, ampak način življenja, ki ga moramo začeti jemati resno. Festival ponovne uporabe je čudovit primer, kako lahko ustvarjalnost in skupnost združimo z odgovornostjo do planeta. Vsak kos, ki ga ponovno uporabimo, pomeni manj odpadkov in več spoštovanja do narave,« je dejala Ema Otavnik iz Ekologov brez meja in dodala, da čeprav so mladi bolj trajnostno naravnani, tudi vse več starejše generacije prisega na ponovno uporabo in recikliranje.

Čiščenje superg, krpanje oblek

Posebno živahno je bilo v servisnem kotičku, kjer so ponošene, stare superge ponovno zasijale po temeljitem čiščenju, ki ga je opravil Andraž Zdravje iz The Sole Cleanic. Kot je pojasnil, sta ga ljubezen do superg in rahla obsedenost s čistočo oziroma čisto obutvijo pripeljali do ideje o čiščenju superg. Če se je kdo znašel v zagati s strganimi oblačili, so na festivalu poskrbeli tudi za to. Na voljo je bila namreč šivilja, ki je na licu mesta popravljala manjše kose oblačil.

Številne družine so se pridružile ustvarjalnim delavnicam – od izdelave vrečk iz blaga in sivkinih obešank do vezenja in barvanja cvetličnih lončkov. Na Zelenem čveku so strokovnjaki spregovorili o popravilih, odpadkih, življenju brez odpadkov ter trajnostnem turizmu. Za kulinarični del so poskrbeli lokalni ponudniki v okviru Avenije blejskih okusov – z domačimi poticami, palačinkami, lokalnimi prigrizki in gostinsko ponudbo, ki je bila v celoti postrežena v povratni embalaži.

Kot so dejali Ekologi brez meja: »Majhni koraki lahko prinesejo velike učinke – če jih naredimo skupaj.«