ab -trajnostna mobilnost / Foto: Alenka Brun

Medgeneracijski živ žav trajnostne mobilnosti v Preddvoru je bil dobro obiskan. / Foto: Alenka Brun

Malce drugačen živ žav

V okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti so v Preddvoru organizirali Medgeneracijski živ žav trajnostne mobilnosti. Gostila sta ga parkirišče in bližnja okolica preddvorskega vrtca Storžek.

Preddvor – Prvi Medgeneracijski živ žav trajnostne mobilnosti je bil v Preddvoru dobro sprejet. Sploh med najmlajšimi ni manjkalo zanimanja, malo starejši pa so kolesa zamenjali za volan in se preizkusili v simulatorju vožnje Drajv.

Katja Pernuš iz Občine Preddvor nam je razložila, da gre tu za različne simulacije vožnje, kjer posameznik lahko izbira recimo med vožnjo na podeželju, v mestu, po avtocesti ter doživi simulacijo različnih tveganj, nevarnosti v prometu, simulator oceni njegova predvidevanja, reakcijski čas in podobno. Večina uporabnikov je bila nad izkušnjo navdušena.

Pozornost je pritegnil tudi Jumicar, vožnja z avtomobilčki na poligonu s prometnimi znaki in križišči, kjer otroci spoznajo, kakšna je dejansko vloga voznika v pravem prometu. Seveda tu brez strokovnjakov, ki so priskočili na pomoč, opozarjali in pojasnjevali, ni šlo. Gasilci PGD Preddvor in poklicni iz Kranja so predstavili svoje delo in opremo, prikazali tudi, kako se pri prometnih nesrečah lotijo »odpiranja« avtomobila ter reševanje s pomočjo ziplina oz. spusta po jekleni vrvi. Predstavili so se še policisti, gneča je bila pri prikazu oživljanja (Center za krepitev zdravja), beseda je tekla tudi na temo poškodb s skirojem.

S pomočjo posebnih VR očal je tisti, ki si jih je nadel, vstopil v svet občutka alkoholiziranosti, preizkus pa je potekal tako, da je njihov uporabnik odklepal vrata. V takem stanju odklepanje ključavnice kar povzroča preglavice.

Na živ žavu je sodeloval tudi SPV Preddvor ter domači kolesarji, ki so pripravili še lažji poligon za ljubitelje gorskega kolesarjenja.