Sekvoja pri Gimnazija Kranj / Foto: Gimnazija Kranj

Mamutovcu ob kranjski gimnaziji so šteti dnevi

Kranjska gimnazija vabi v petek na poslovilni obred pred orjaško sekvojo, ki jo bodo dan kasneje zaradi potencialne nevarnosti za okolico odstranili.

Kranj – Orjaško sekvojo oziroma mamutovec, ki ob Gimnaziji Kranj raste od leta 1914, bodo v soboto posekali. V družbi TEDEN, inženiring, trgovina in storitve, ki je lastnica bližnjega hotela Creina, so se za odstranitev 110 let starega drevesa odločili po pridobitvi strokovnega mnenja arborista, da mamutovec zaradi dotrajanosti in poškodovanosti koreninskega sistema more več samostojno stati in zato predstavlja nevarnost za premoženje in ljudi. Pokonci ga namreč držijo zgolj jeklenice, s katerimi je zaradi nagnjenosti (zdaj že okoli pet metrov) od leta 2001 pritrjen na pročelje gimnazije. Za odstranitev so pridobili tudi soglasje ministrstva za kulturo in pozitivno mnenje Zavoda RS za varstvo narave, saj je kranjski mamutovec z občinskim odlokom zaščiten kot naraven spomenik.

Pred posekom bodo v petek ob 9. uri pred sekvojo opravili poslovilni obred, so sporočili z Gimnazije Kranj. "Vabimo ljudi odprtega srca, da se pridete poslovit od častitljivega bitja. Skupaj jo še zadnjič objemimo in se ji zahvalimo, tako kot so z drevesi ravnali naši starodavni predniki," so povabili k udeležbi na petkovem poslovilnem dogodku.

Več o stanju orjaške sekvoje ob kranjski gimnaziji in razlogih za njeno odstranitev bomo poročali v petkovi izdaji Gorensjkega glasa.

×