Kranj – Cvetko Dolenc iz Delnic pri Poljanah nad Škofjo Loko, tudi član Društva ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije in organizacijskega odbora festivala, deli filozofijo festivala: »Namen festivala je bil predvsem v tem, da skušajo tako stroka kot navdušeni posamezniki strast do raziskovanja destilatov, ki je dolgo temeljila na množičnem ljubiteljskem pristopu, dvigniti na dovolj strokovno raven, s katero bi izboljšali kakovost žganj. Festival je bil tako priložnost za vse, ki jih mikajo znanja o izdelavi destilatov, saj je od osnov do tehnoloških napredkov, ki dajejo specialna žganja in cenjene likerje, velik razpon. Na njem so sodelovali tisti, ki so želeli predstaviti svoje domače žganje pijače ter opremo za žganjekuho, predavala pa je tudi poznavalka svetovnih žganj Majda Debevc.«
V tekmovalnem oziroma ocenjevalnem delu festivala so se sodelujoči potegovali za nagrade v kategorijah slivovka, destilat marelice, viljamovka, destilat kutine, destilat grozdja, drugi destilati, gin, vinjak, tropinovec in likerji. Strokovna komisija ni imela lahkega dela. Ocenjevali so skoraj dvesto vzorcev žganih pijač, od tega je bilo največ destilatov, preostalo so bili likerji, izvirali pa so iz kar devetih držav – poleg Slovenije še Italije, Madžarske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije, Romunije in Severne Makedonije. Poleg podeljenih številnih zlatih, srebrnih in bronastih priznanj je festival dal na koncu še prvaka festivala. Ta se je našel med gini. Na festivalu pa so lahko obiskovalci pokusili tudi žganja z najpogostejšimi karakterističnimi napakami.
Med tistimi, ki so se odločili, da oddajo v ocenjevanje svoje žgane pijače, je bilo tudi nekaj Gorenjcev, ravno tako prejemnikov priznanj. Največ jih je domov odnesel Ljubiša Ljubojević, ki se je tekmovanja udeležil v okviru podjetja GHP Group s sedežem v Komendi. Na ta način so v podjetju dobili tudi neke vrste potrditev kvalitete žganih pijač. Tako je recimo njihova slivovka osvojila prvo mesto med zlatimi priznanji, ravno tako sta bila prva z največ točkami destilat kutine in marelice.
Med drugimi destilati pa je zlato priznanje dobil tudi sadjevec letnik 2020 Cvetka Dolenca. Izvemo, da je ljubezen do žganjekuhe Dolenc prevzel po tastu, je pa to pravzaprav njegov konjiček. Od nekdaj ga je bolj kot količina zanimala kakovost končnega izdelka. Poleg sadjevca proizvaja še hruškovo žganje in žganje iz t. i. margolan oziroma cimber, ki je pravzaprav specifično za ta del Gorenjske.
Glede na to, da je član omenjenega društva, bo morda naslednje leto Gorenjska tista, ki bo gostila festival, katerega smisel vidijo organizatorji predvsem v promoviranju kvalitetnega žganja, je še enkrat ponovil. Na ta način želijo spodbuditi preostale kmete, ki doma kuhajo žganje, da bodo poskusili svoj produkt proizvajati in prodajati po primerni ceni. »To je cilj delovanja društva: da drugi vidijo, da vemo, o čem govorimo, in da imamo tudi znanja, ki se na koncu odražajo v kvalitetnem izdelku,« je še povedal.