Medvoška sladica se razvija v smeri bogate sadne ploščice s pridihom bele ali temne čokolade. / Foto: arhiv delavnice (Matjaž Rušt)

Medvoška sladica se razvija v smeri bogate sadne ploščice s pridihom bele ali temne čokolade. / Foto: arhiv delavnice (Matjaž Rušt)

Medvode bodo dobile sladico

Domačija Pr' Lenart na Belem je gostila delavnico z naslovom Pripravimo medvoško sladico.

Medvode – Na delavnici Pripravimo medvoško sladico so zainteresirani javnosti predstavili delo pri projektu Približajmo Polhograjce, udeleženci pa so spoznali tudi nastajanje medvoške sladice ter se poglobili v kulturno-naravno dediščino lokalnega okolja, na podlagi katere je sladica nastala.

Delavnica je bila v prvi vrsti namenjena gostinskim ponudnikom in društvom za ohranjanje tradicije v občini Medvode. Vodila jo je dr. Katja Rebolj, ki se podpisuje tudi pod e-knjigo z naslovom Etnobotanika Medvod in medvoška sladica. Na delavnici jo je tudi predstavila in je brezplačno dostopna v okviru omenjenega projekta. V njej je tudi recept za predlog medvoške sladice, ki se razvija v smeri bogate sadne ploščice s pridihom bele ali temne čokolade. Idejna zasnova sladice je delo Ane Šušteršič (Jezeršek gostinstvo).

Sladico so na delavnici predstavili, pripravili, jo pokusili in bili zelo zadovoljni z rezultatom. Vse sestavine, ki jih ponuja lokalno kmetijstvo – suhe slive, hruške, jabolčne krhlje in drugo sadje – so se lepo odrazile v njej, meni Katja Rebolj. Je bil pa del delavnice namenjen tudi spoznavanju divje hrane in zelišč, ki jih najdemo v lokalnem okolju, tako da so njeni udeleženci lahko pokusili še juho iz pripravljenih liofiliziranih kopriv in sirove koprivne kolačke.

Čeprav medvoške sladice trenutno še ne morete kupiti, Katja Rebolj trdno verjame, da bo kmalu na voljo. Dodatno še pojasni, da je bila sladica zasnovana z mislijo na pohodništvo, izletništvo in kolesarjenje, ki so v Medvodah in okoliškem Polhograjskem hribovju zelo priljubljeni. »Namesto običajne kremne torte, ki jo povezujemo s krajevno sladico, boste našli sladico, ki bolj spominja na energijsko tablico ali t. i. bar.« Morda jo v prihodnosti čaka tudi kakšno podobno ime, saj natečaj za ime zdaj še medvoške sladice pričakujejo kmalu. Reboljeva nam je zaupala še, da gre za prvo krajevno sladico, v kateri najdemo tudi slovensko superživilo – koprivna semena.