Ovčereja in predelava volne imata v Tuhinjski dolini dolgo tradicijo, mladi pa so spoznavali znanja in veščine ovčerejcev. / Foto: Foto: Arhiv Rokodelskega Tabora

Mlade zanima rokodelstvo

Letos je potekala že tretja sezona rokodelskih taborov, namenjenih mladim med dvanajstim in sedemnajstim letom starosti. Tabori so v času počitnic potekali v različnih krajih po Sloveniji, organizirani pa so bili tudi na Gorenjskem.

Škofja Loka – Tabore so pripravili v okviru aktivnosti Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije in vseh njegovih devetih članov ter s finančno podporo ministrstva za gospodarstvo turizem in šport.

Na posameznih tridnevnih taborih so mladi spoznavali različne rokodelske veščine, ki so značilne za lokalna okolja, kjer so potekali rokodelski tabori.

Vsi tabori omogočajo mladim, da spoznajo različne rokodelske veščine in se v njih tudi preizkusijo. Ob tem razvijajo potrebne spretnosti za izdelavo določenih izdelkov, spoznajo materiale za izdelavo in pridobijo lastno izkušnjo aktivnega ustvarjalnega dela.

Vse tabore so vodili mentorji – rokodelci in rokodelke, ki so strokovnjaki na svojem področju. Taborov se je skupno udeležilo več kot osemdeset mladih, ki so bili poleg rokodelskega ustvarjanja deležni tudi druženja z vrstniki, spoznavanja mest in narave, športnih dejavnosti ter predvsem kakovostnega, ustvarjalnega preživljanja poletnih počitnic.

»Odzivi mladih, potek in rezultati dela vsako leto pokažejo, da morda v javnosti prisotna ocena, da rokodelstvo mladih ne zanima, sploh ne drži. Izjemna predanost delu, medsebojna pomoč in sodelovanje, radovednost in želja po razvijanju spretnosti so bili prisotni na vseh taborih. Drži pa dejstvo, da je priložnosti, kjer bi mladi lahko prišli v stik z rokodelstvom in vrhunskimi rokodelci in rokodelkami, premalo. Zato je vsaka aktivnost, ki ta stik omogoča, izjemnega pomena,« je pojasnila vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije Kati Sekirnik iz Rokodelskega centra DUO Škofja Loka in dodala, da so na posameznih tridnevnih taborih mladi spoznavali različne rokodelske veščine, ki so značilne za lokalna okolja, kjer so potekali rokodelski tabori.

Spoznavanje različnih znanj

Rokodelski tabor na temo izdelovanja cvetja iz krep papirja je potekal v organizaciji Rokodelskega centra Moravče, ki je kot nosilec rokodelskega znanja izdelave papirnatih rož vpisan na Register nesnovne kulturne dediščine. V Rokodelskem centru Škofja Loka so se posvetili tradicionalnim obdelavam lesa in mladi so si v profesionalni mizarski delavnici izdelali lesen stol. Ovčereja in predelava volne imata v Tuhinjski dolini dolgo tradicijo. Tako je Mreža rokodelcev Srca Slovenije izvedla tabor, na katerem mladi spoznavali znanja in veščine ovčerejcev ter celoten proces obdelave volnenih vlaken in izdelave različnih volnenih izdelkov. Glede na to, da je lončarstvo izjemno pomemben del kulturne dediščine Prlekije, se je tabor Centra DUO Veržej posvečal tej rokodelski panogi in mladi so v lončarski delavnici spoznavali različne tehnike obdelave gline. Rokodelski center Rogatec želi s svojim taborom mladim predstaviti steklarstvo kot potencialno poklicno pot. Šolski center Rogaška Slatina namreč izvaja tudi srednješolske izobraževalne programe na področju steklarstva, prav tako pa je to ena od nosilnih rokodelskih panog območja. Čipkarska šola Idrija je že tradicionalno izvedla tabor na temo klekljanja in tkanja. Center DUO Slovenska Bistrica že od leta 2003 skrbi za ohranjanje in razvoj lončarskih znanj na območju in tako je za mlade izvedel tabor, na katerem so mladi razvijali spretnosti prostoročne obdelave gline in se preizkusili pri delu na lončarskem vretenu. Rokodelski center Koroške pa izvedel tabor na temo pletenja košar in zeliščarstva na Kopah in z njim so se uspešno zaključili vsi rokodelski tabori sezone 2024.

»Poslanstvo Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije je povezovanje, koordinacija in zastopanje rokodelskih centrov, skrb za ohranjanje, razvoj in prepoznavnost rokodelstva ter prizadevanje za izboljšanje pogojev in kakovosti dela rokodelskih centrov in rokodelcev. Tudi koordinacija in izvedba rokodelskih taborov prispevata k uresničevanju poslanstva, odzivi po izvedbi pa vsekakor dajejo motivacijo in odgovornost za nadaljnje delo,« je ob zaključku taborov poudarila Kati Sekirnik.

×