Številni obiskovalci so čakali prihod ovc s planin. In naposled so le prišle. / Foto: Gorazd Kavčič

Na Zatrnik prignali ovce

Z Ovčarskim balom so organizatorji znova dokazali, da Zatrnik ni le destinacija za zimski turizem, ampak kraj, kjer tradicija in zabava hodita z roko v roki skozi vse leto.

Zatrnik – Na Zatrniku je minulo soboto potekal Ovčarski bal, prireditev, ki privablja obiskovalce z različnih koncev Slovenije. Glavne organizacijske vajeti je imel v rokah Rekreacijsko-turistični center (RTC) Zatrnik v sodelovanju s Turističnim društvom Gorje, Turizmom Bled in Javnim zavodom Triglavski narodni park. Po besedah Aleša Zalarja, direktorja RTC Zatrnik, je dogodek namenjen ohranjanju bogate ovčarske tradicije. »Tradicija ovčarstva na tem območju je zelo dolga in bogata. Gre za najstarejši etnološki običaj, ki ga želimo ohraniti za prihodnje generacije,« je poudaril Zalar in pojasnil, da so ovce v preteklosti pasli na višjih planinah, kot je Lipanca, ko pa se je končala pašna sezona, so jih pastirji gnali v dolino. Tam so jih sprejeli s praznovanjem, ki je počastilo uspešen zaključek pašne sezone. »Naš glavni poudarek je na prikazu tradicionalnih običajev, vendar pa je Ovčarski bal tudi zabavna prireditev, ki jo spremljata dobra glasba in pestra kulinarična ponudba,« je dodal Zalar in poudaril, da si prizadevajo predstaviti Zatrnik kot zanimiv celoletni turistično-rekreacijski center.

Glavna nagrada lesena ovca

Največ zanimanja je bilo kakopak za prigon ovc ter običaje, povezane z ovčarstvom. Obiskovalci so tako lahko v živo spremljali, kako hiter in natančen mora biti pastir pri striženju ovc, da je proces čim manj obremenjujoč za žival. Poleg ovčarstva pa se je bilo mogoče seznaniti tudi z izdelovanjem skodel, lesenih desk, ki so se uporabljale za strešno kritino, pa z izdelovanjem podkev in podkovanjem konj ter rezbarjenjem. Klemen Razinger s Kupljenika se je z rezbarjenjem začel ukvarjati med epidemijo. Danes je že pravi mojster, ki je obiskovalce navdušil s svojo leseno ovco, za katero je porabil dva dni. »Zadnje detajle sem izrezljal z motorno žago kar tukaj, pred obiskovalci,« je dejal Razinger, njegova umetnina pa je postala tudi glavna nagrada bogatega srečelova.

V sklopu prireditve so poleg prigona ovc in prikaza tradicionalnih običajev organizirali tudi voden pohod po Pokljuški soteski.

Lepo vreme, glasba, za katero so poleg Godbe Gorje poskrbeli tudi člani ansambla Svizci, dogajanje za otroke, dobra hrana in seveda ovce so privabili številne obiskovalce. Tina Razumič z Bleda je bila navdušena nad dogajanjem: »Prireditev je super, zanimiva, res se veliko dogaja. Najbolj mi je seveda všeč Godba Gorje,« je dejala. Dragica Zalokar iz Žirovnice, ki je prvič obiskala Ovčarski bal na Zatrniku, je poudarila pomen takšnih prireditev. »Tradicionalne običaje ovčarstva sicer poznam, vendar mladi o tem verjetno ne vedo dovolj. Tovrstne prireditve so bistvene, da se znanje ohranja in prenaša naprej,« je povedala. Tudi Dimitrij Bovcov iz Nove Gorice, ki je z obiskom Zatrnika zaključil svoj dopust, ni skrival zadovoljstva. »Super se mi zdi, take prireditve so vedno dobrodošle. Danes pričakujem lep dan, druženje in dobro voljo,« je dejal in dodal, da upa na srečo pri srečelovu.

×