Gradnja novega mostu čez potok Završnica predstavlja drugi del popoplavne obnove v Mostah, izvedena bo v treh fazah. / Foto: Tina Dokl

Gradnja novega mostu čez potok Završnica predstavlja drugi del popoplavne obnove v Mostah, izvedena bo v treh fazah. / Foto: Tina Dokl

Nad potokom Završnica gradijo novi most

V Mostah poteka gradnja novega mostu čez potok Završnica, kar predstavlja prvo fazo drugega dela popoplavne obnove. Celoten projekt, vključno s sanacijo ceste in opornega zidu, bo zaključen v prihodnjem letu.

Žirovnica – Žirovniški svetniki so sprejeli drugi rebalans letošnjega proračuna, s katerim so uskladili investicijske stroške in transferne prihodke za kritje škode na občinski infrastrukturi, ki jo je povzročilo lanskoletno neurje. Prihodki proračuna so tako po novem ocenjeni na dobrih 5,5 milijona evrov, kar je za slabih 1,3 milijona manj od veljavnega proračuna. Odhodki pa so načrtovani v višini nekaj več kot 7,1 milijona evrov oziroma so za dobrih 2,1 milijona evrov nižji od veljavnega proračuna.

Kot je v obrazložitvi navedla Občina Žirovnica, je bilo pri pripravi proračuna predvideno, da bodo letos izvedena vsa sanacijska dela na v neurjih poškodovani infrastrukturi, za kar so načrtovali nekaj več kot dva milijona evrov. Na prihodkovni strani je zato vključeno tudi sofinanciranje teh del s sredstvi iz državnega proračuna. »Dejansko pa bodo letos realizirani le prihodki v višini 589.075 evrov za sanacijo gozdnih cest, za ostala načrtovana sredstva pa načrtujemo, da bodo realizirana v naslednjem proračunskem letu, ko bo tudi predvidoma izvedena sanacija opornega zidu v Mostah,« so pojasnili.

V Mostah je sicer že zaključena sanacija struge Završnice in gradnja poškodovanega cestnega odseka v dolžini osemdeset metrov, ki ga je vodna ujma dobesedno odnesla.

Drugi del sanacije v treh fazah

V Mostah je sicer že zaključena sanacija struge Završnice in gradnja poškodovanega cestnega odseka v dolžini osemdeset metrov, ki ga je vodna ujma dobesedno odnesla. Trenutno poteka 235 tisoč evrov vredna gradnja novega mostu čez potok Završnica, ki predstavlja drugi del popoplavne obnove v Mostah. Ta del bo potekal v treh fazah in bo poleg mostu vključeval še sanacijo ceste in opornega zidu, ki bo izvedena v drugi in tretji fazi. »Izvajalec del, podjetje Euro grad Ljubljana, je dela začel izvajati v juliju, druga in tretja faza bosta zaključeni prihodnje leto,« so navedli.

Med novogradnjo mostu je cesta v Mostah popolnoma zaprta. Promet je preusmerjen na regionalno cesto Javornik–Žirovnica, medtem ko je za pešce in kolesarje na območju zapore urejen obvoz čez začasno brv čez potok Završnica. »Skupna vrednost vseh del je 1,5 milijona evrov, ki jih bo občina pridobila iz državnega proračuna v okviru sredstev za odpravo posledic poplav,« so še dodali na žirovniški občini.