V Keršmančevem parku bodo uredili počivališče z dostopom do vode. / Foto: Aleš Senožetnik

Nadgrajujejo Zeleno os

V Kamniku so od države prejeli skoraj tristo tisoč evrov, ki jih bodo zdaj namenili za urejanje štirih točk ob Kamniški Bistrici na Zeleni osi. Razpis za izbiro izvajalca je odprt do 30. julija.

Z nadgradnjo obstoječe kolesarske in druge prostočasne infrastrukture ob Kamniški Bistrici želijo tako občanom kot turistom in drugim obiskovalcem ponuditi raznovrstna doživetja na urejenih točkah ob reki, hkrati pa urediti nova počivališča in jih programsko nadgraditi.

Kamnik – Na razpisu za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah, ki ga je lani objavilo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, je Občina Kamnik kandidirala s projektom Zelena os v Kamniku in na ta račun prejela nepovratna sredstva v višini 297 tisoč evrov.

S tem načrtujejo nadgradnjo obstoječe kolesarske in druge prostočasne infrastrukture ob Kamniški Bistrici. Kot pravijo na občinski upravi, želijo na ta način tako občanom kot turistom in drugim obiskovalcem ponuditi raznovrstna doživetja na urejenih točkah ob reki, hkrati pa urediti nova počivališča in jih programsko nadgraditi.

Na portalu javnih naročil so že objavili razpis za izbiro izvajalca, ki bo uredil štiri točke ob reki. V Keršmančevem parku bodo uredili počivališče z dostopom do vode, ki bo predstavljal enega pomembnih vidikov oživitve parka. »Načrtovana ureditev zajema izvedbo dveh dolgih lesenih ploščadi in urejenega dostopa do vode po stopničasti kaštni konstrukciji,« so nam pojasnili na občinski upravi.

Oživiti želijo tudi območje opuščenega kamnoloma kremenovega keratofirja v Kamniški Bistrici, ki ga imenujejo tudi Dedkov pruh. Točka bo služila kot parkirišče in počivališče za kolesarje na poti do izvira Kamniške Bistrice.

V soteski Predoselj pa načrtujejo obnovo počivališča z manjšim pokritim razstavnim prostorom in ploščadjo za skupinske igre, ki bo predstavljalo pomembno izhodišče za vodene skupinske sprehode po gozdu in v sotesko.

Tudi na izviru bodo obnovili počivališče, ki je bilo urejeno že leta 2008. Obnovili bodo tudi terasast dostop do izvira, ki je bil poškodovan zaradi neustreznega stekanja meteorne vode.

Projekt poleg investicij v ureditev obvodnih površin in naravnih vrednot ter namestitve opreme zajema tudi vzpostavitev turističnih produktov in turistične ponudbe.

Izvedba projekta je načrtovana v letošnjem in prihodnjem letu. Kot pravijo na občinski upravi, predstavlja velik potencial za razvoj turističnih produktov in dodane turistične ponudbe.

×