Del prvega nadstropja nekdaj eminentne blagovnice Nama na Kapucinskem trgu 4, bo zdaj postal prostor za eminentne alternativne dogodke.  / Foto: Klara Mrak

Del prvega nadstropja nekdaj eminentne blagovnice Nama na Kapucinskem trgu 4, bo zdaj postal prostor za eminentne alternativne dogodke. / Foto: Klara Mrak

Nama: od blagovnice do alternative

Petek, trinajstega, je bil za kulturni doprinos Škofji Loki srečen dan. V prvem nadstropju nekdanje blagovnice Nama je namreč s prvim koncertnim dogodkom zaživel alternativni kulturni center Nama. Center bo stičišče, kjer bodo potekali koncerti, razstave, predavanja, razprave in drugi dogodki.

Škofja Loka – Več društev in zagnanih posameznikov je mesece in leta stikalo glave in tuhtalo, kje bi bila primerna lokacija za manjše kulturno prizorišče, ki bi skrbelo za kakovostno neodvisno produkcijo in ustvarjanje. Kot so predstavniki širše iniciative za alternativni kulturni center (AKC) Nama povedali na petkovi novinarski konferenci, je prizorišče namenjeno kulturi, ki ne sodi niti na komercialna niti študentska prizorišča. Gre za prostor, kjer se bodo lahko srečevali in združevali družbeno angažirani in kritični posamezniki. Pro­stor, ki bi bil primerno prizorišče za alternativno kulturo oziroma »zatočišče za tiste, ki niso sprijaznjeni z družbeno realnostjo«, so iskali dolgo. »Prisiljeni smo se bili seliti po različnih prizoriščih ali se dobivati po različnih barih,« je povedal organizator dogodkov Tine Hafner.

Pri pridobitvi prostora jim je pomagala Občina Škofja Loka, ki je društvu Alternator, ki se je povezalo še z nekaterimi društvi in somišljeniki, dala v začasen brezplačen najem opuščene prostore v prvem nadstropju nekdanje veleblagovnice Nama.

Direktorica škofjeloške občinske uprave Špela Justin je povedala, da na občini radi spodbujajo raznoliko kulturno dogajanje, zato prazne prostore, ki so v lasti občine, dajejo v brezplačno uporabo društvom, ki delujejo v javnem interesu. »Začasna raba je namenjena za čas, ko objekt še čaka na veliko investicijo. Seveda si želimo, da bi bila tu čim prej knjižnica, ampak do takrat pa upam, da bodo številni ustvarjalke in ustvarjalci v tem prostoru tudi veliko ustvarjali,« pa nam je povedal župan Tine Radinja.

AKC Nama bo lahko v teh prostorih deloval, dokler ne bo občina začela v njih urejati novih prostorov za Knjižnico Ivana Tavčarja Škofja Loka. Trenutno je v zaključni fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, ki ga na občini pričakujejo do konca leta. Sledil bo razpis za izvajalca del, hkrati pa si bo občina prizadevala za projekt ureditve novih prostorov knjižnice pridobiti nepovratna sredstva in tako zapreti finančno konstrukcijo.

V stavbi bivše Name sicer delujejo tudi trgovina, Radio Sora in mladinski oddelek knjižnice. Kot je poudarila predstavnica širše iniciative za AKC Nama Mojca Selak, se bodo trudili, da bodo dobri sosedje in bodo koncertne dogodke organizirali izven delovnega časa ostalih delujočih v stavbi bivše Name.

Bogat in reden program

»Ni jasno, koliko časa bomo lahko uporabljali prostore za alternativni center. Računamo pa, da bomo z rednim in kakovostnim programom ter obiskovalci občino prepričali, da je takšen center v Škofji Loki potreben in da bo lahko v nekih drugih prostorih nadaljeval svoje delo tudi v prihodnje,« je razmišljanje širše iniciative za AKC Nama povzela njihova predstavnica Mojca Selak. Udarni program AKC Nama se je začel že minuli konec tedna. V petek sta nastopila suški trubadur Tomaž Hostnik in črnomeljski drum'n'riff duet U$IL. V soboto so odprli razstavo Zunipera/Dva dežnika. Do konca septembra v sodelovanju z Radiem Študent pripravljajo klubski maraton s transžanrskim rokenrolom in rapom, večer z naslovom Poezija v mestu in jam session z naslovom Jamarjenje po Loško. Podrobnosti o programu in delovanju AKC Nama so tudi na akcnama.org in družbenih omrežjih.

Vabijo k sodelovanju

Na novinarski konferenci širše iniciative za AKC Nama so sodelujoči večkrat poudarili, da k sodelovanju vabijo prav vse generacije, ki bi želele prispevati k programu in sooblikovati ta novi prostor škofjeloške alternativne kulture. Odprtje AKC Nama je pozdravil tudi glasbenik, publicist in aktivist Miha Blažič - N'Toko, ki je pojasnil, da v Sloveniji primanjkuje tovrstnih prostorov za organsko druženje, kjer bi lahko ljudje različnih generacij iz različnih okolij ustvarjali nove izrazne oblike. »V komercialnih in strogo formalnih prostorih ni takšnega spontanega izražanja in pogovora med ljudmi, ki je lahko tudi zametek družbenih gibanj,« je med drugim pojasnil Blažič.