Srečanje Slovenske vojske z mediji / Foto: Primož Pičulin

Narava ne pozna meja

Javni zavod Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje iz Italije sta v petek v Trenti pripravila slovesnost ob razglasitvi Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe.

Bled – V enotno sta se združili dve obstoječi biosferni območji: Biosferno območje Julijske Alpe na slovenski strani in italijansko Bio­sferno območje Julijske Alpe.

Mednarodni značaj novo­imenovanega območja spodbuja, zahteva in ne nazadnje pričakuje vključenost mednarodnih odločevalcev in državnikov s skupnim ciljem trajnostnega razvoja na tem tako edinstvenem delu sveta. Zato sta ambasadorja Čezmejnega območja Julijske Alpe postala poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Alma Intihar s slovenske strani območja in nekdanji predsednik Naravnega parka Julijsko predgorje Andrea Beltrame z italijanske strani, so sporočili z zavoda TNP.

Kot so pojasnili, Unescov program Človek in biosfera šteje že 759 biosfernih območij po vsem svetu, a jih je od tega čezmejnih za zdaj le 25.

Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe je bilo sicer razglašeno 5. julija na 36. zasedanju Mednarodnega koordinacijskega sveta Unescovega programa Človek in biosfera v Maroku.

×