Vodno zajetje Peričnik, iz katerega s pitno vodo oskrbujejo večji del Jesenic. / Foto: Gorazd Kavčič

Nič več klorirana voda iz zajetja Peričnik

Pred dnevi so pitno vodo iz zajetja Peričnik prenehali klorirati, saj je začel delovati novi sistem UV dezinfekcije.

Jesenice – Na vodnem viru Peričnik že deluje UV dezinfektor, kar pomeni, da za dezinfekcijo pitne vode iz zajetja po novem uporabljajo UV svetlobo. Doslej je potekala stalna dezinfekcija sistema s klorom, ki pa so ga po besedah direktorja javnega komunalnega podjetja Jeko Uroša Bučarja prejšnji teden že popolnoma izločili iz sistema. Jeseničani torej že pijejo vodo, ki ni kemijsko obdelana, po pričakovanjih pa naj bi jo bilo odslej ob manjših prekoračitvah motnosti treba tudi manjkrat prekuhavati.

UV svetloba inaktivira bakterije, viruse in parazite v pitni vodi.

Investicija vgradnje UV dezinfektorja na vodnem viru Peričnik je vredna skoraj milijon evrov, financirala pa jo je Občina Jesenice. Kot so pojasnili v podjetju Jeko, mora izvajalec odpraviti še nekatere manjše pomanjkljivosti, ki pa na delovanje naprave nimajo neposrednega vpliva. UV dezinfektor je poskusno začel delovati 11. julija, zatem pa so vzporedno postopno začeli zmanjševati koncentracijo klora. Tega so 13. avgusta popolnoma izločili iz sistema priprave pitne vode. V prihodnjih dneh bodo odvzeli vzorce pitne vode, rezultati pa bodo pokazali, kako učinkovito deluje UV naprava. Na osnovi vzorcev se bodo tudi odločili, ali bo občasno vendarle še vedno potrebna dezinfekcija omrežja.

Spet kemično neobdelana voda

Na zajetju Peričnik, iz katerega s pitno vodo oskrbujejo večji del Jesenic, ob večjih nalivih prihaja do povečane motnosti pitne vode, ki je posledica spiranja tal v površinske vode. Posledično prihaja tudi do pojava koliformnih, to je bakterij organskega in anorganskega izvora v pitni vodi. Zato so na zajetju pred štirimi leti uvedli stalno dezinfekcijo z natrijevim hipokloritom, kar je med mnogimi Jeseničani naletelo na neodobravanje. Še pred leti je namreč veljalo, da na Jesenicah pijejo eno najboljših vod v državi, ki je bila povsem kemično neobdelana. Tako bo tudi odslej, saj je dezinfekcija z UV svetlobo metoda dezinfekcije vode brez uporabe kemičnih sredstev. UV svetloba namreč inaktivira bakterije, viruse in parazite v pitni vodi, navajajo na spletni strani NIJZ.

×