ustanovna seja občina Preddvor 2022 Ivka Sodnik / Foto: Tina Dokl

Ivka Sodnik / Foto: Tina Dokl

Nov primer kršitve nasprotja interesov na lokalni ravni

Komisija za preprečevanje korupcije je za svetnico Občine Preddvor Ivko Sodnik ugotovila kršitev nasprotja interesov. Takšne kršitve so na lokalni ravni po zaznavah komisije precej pogoste.

Preddvor – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je aprila 2023 na lastno pobudo na Občini Preddvor uvedla postopek predhodnega preizkusa zaradi suma kršitev določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o nasprotju interesov. Po prejeti in pregledani dokumentaciji ter po uvedeni preiskavi je ugotovila, da je Ivka Sodnik kot predsednica Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja kot kandidata za člana Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu predlagala svojega sina ter oblikovala in sprejela Predlog kandidatov za imenovanje v delovna telesa občinskega sveta, pri čemer je bil eden izmed predlaganih kandidatov za člane njen sin. Dodatno je kot članica občinskega sveta Občine Preddvor obravnavala in potrdila člane obeh omenjenih svetov. S tem se je znašla v okoliščinah, ki po zgoraj omenjenem zakonu pomenijo kršitev nasprotja interesov. Ker o tem ni pisno obvestila svojega nadrejenega oziroma predstojnika niti se ni iz postopka izločila, ji je Komisija za preprečevanje korupcije že predhodno izdala opomin.

KPK je ugotovila, da je Ivka Sodnik kot predsednica Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja kot kandidata za člana Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu predlagala svojega sina.

Za Gorenjski glas je nekdanja svetnica Ivka Sodnik povedala: »Dejstvo je, da je bila pri glasovanju storjena procesna napaka, ki pa ni imela nobenih negativnih posledic. Kandidata, s katerim sem v sorodstvenem razmerju, smo v članstvo v občinskem Svetu za preventivo v cestnem prometu – na pobudo občanov – povabili zato, ker je na področju varnosti v cestnem prometu mednarodno uveljavljen strokovnjak. Svet za preventivo v cestnem prometu je zgolj posvetovalno telo župana, ki o ničemer ne odloča. Je neke vrste dobrodelna organizacija, ki skuša s preventivnimi akcijami skrbeti za varnost otrok in odraslih v cestnem prometu. Navajanje Komisije za preprečevanje korupcije, da bi imel kandidat od te funkcije lahko premoženjsko in nepremoženjsko korist (reference), je popolnoma nesmiseln in skregan z vsako zdravo pametjo. Naš kandidat se mora na mednarodnem znanstvenem in raziskovalnem področju dokazovati s povsem drugačnimi referencami, kot je članstvo v nekem občinskem svetu za preventivo v cestnem prometu. Da pa takšna obrobna zgodba kot velik dosežek KPK z razvpitimi naslovi pride v medije, je pa prvovrstna norost in sramota za pravno državo, v kateri se srečujemo z veliko večjimi problemi.«

Komisija za preprečevanje korupcije sicer zaznava, da so takšne kršitve na lokalni ravni precej pogoste, ugotovitve komisije pa so v tokratnem primeru pravnomočne, saj obravnavana oseba zoper njih ni vložila tožbe v upravnem sporu.

×