Parkirišče Štemarje bodo razširili za dvajset parkirnih mest. / Foto: Klara Mrak

Parkirišče Štemarje bodo razširili za dvajset parkirnih mest. / Foto: Klara Mrak

Nova parkirna mesta na Štemarjah

Redna seja škofjeloškega občinskega sveta je prejšnji četrtek med drugim prinesla nov odlok o ureditvi prometa, ki prinaša tudi razširitev parkirišča Štemarje za dvajset parkirnih mest.

Škofja Loka – Ena od najpomembnejših točk zadnje škofjeloške seje je bil rebalans proračuna, s katerim se po besedah župana Tineta Radinje pripravljajo na izvajanje projektov v drugi polovici letošnjega leta. »Gre za približno 1.600.000 evrov dodatnih prihodkov in približno 1.580.000 evrov dodatnih odhodkov za občino. Med njimi so povečani stroški na prevozih, šolah, vrtcih. Všteto je tudi dodatno stanovanje, ki ga bo občina kupila, da še poveča svoj fond stanovanj. V veliki meri pa gre za investicije, ki jih izvajamo na področju sanacije po poplavah,« je povedal Radinja. Odlok o ureditvi cestnih površin med drugim ureja celostno mirujoče parkiranje in določa nadzor območij režimov omejitev pa tudi možnosti najema vseh parkirnih površin v občini Škofja Loka. »Gre za odlok, ki bo osnova za naslednje korake na področju ureditve parkirnih površin, kot smo tudi že napovedali ob sprejetju strategije, ki so jo s svojimi predlogi pomagali oblikovati občanke in občani.« Župan je posebej omenil tudi poročilo o ogljičnem odtisu v letu 2023. »Poročilo kaže naš napredek pri zmanjševanju ogljičnega odtisa za približno tri odstotke letno. To je sicer dobro, ampak vseeno nekoliko zaostajamo za svojim planom, ki je 40 odstotkov do leta 2030. Glavni izzivi v občini Škofja Loka na tem področju ostajajo promet, industrija, ki je sicer dosegla kar visoka zmanjšanja, a še vedno prispeva 63 odstotkov vseh izpustov, v manjši meri pa ogrevanje, elektrika in pa smeti.«

Občinski svet je za novo mandatno obdobje potrdil direktorja javnega podjetja Komunala Škofja Loka Primoža Ržena; drugi mandat bo nastopil decembra. Ena od točk dnevnega reda zadnje seje pa je bila Spremembe načrta ravnanja s finančnim in premičnim premoženjem občine: občina se je odločila dodatno odkupiti delež v Radiu Sora.