odprtje novi prostori zdravstveni dom Kranj dan odprtih vrat / Foto: Tina Dokl

Slavnostni trak sta prerezala direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura in kranjski župan Matjaž Rakovec. / Foto: Tina Dokl

Nove ambulante družinske medicine

V Zdravstvenem domu Kranj so zaključili prenovo prostorov za tri ambulante družinske medicine in manjšo predavalnico. Investicija je skupaj z nakupom prostorov vredna 1,7 milijona evrov

Kranj – V prvem nadstropju prizidka Zdravstvenega doma (ZD) Kranj so urejene tri nove ambulante družinske medicine in manjša predavalnica, ki so jih svojemu namenu predali minuli torek. Z investicijo želijo zagotoviti boljše pogoje za delo ambulant družinske medicine in tudi pediatrije, saj bodo dve novi pediatrični ambulanti do konca leta uredili v pritličju zdravstvenega doma, od koder sta se umaknili družinski ambulanti, ter pridobiti funkcionalne prostore za zaposlene.

»Danes je za naš zdravstveni dom vsekakor vesel dan, predvsem za uporabnike teh prostorov, torej bolnike, in seveda zaposlene. Če želimo dobro skrbeti za zdravje, moramo zagotavljati tudi dobre pogoje dela, s tem pa izboljšujemo dostopnost do primarne zdravstvene oskrbe. Še vedno pa nujno in čim prej potrebujemo še dodatne prostore za izvajanje vseh svojih dejavnosti,« je poudarila direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura.

Celotna investicija je vredna 1,7 milijona evrov. Vsa sredstva za nakup prostorov, prenovo in opremo je zagotovil ZD Kranj, organizacijska enota Osnovnega zdravstva Gorenjske. Kot je dejala direktorica Žurova, so prostori zgrajeni skladno s sodobnimi in veljavnimi standardi. Od odkupljenih 486 kvadratnih metrov so jih prenovili tristo. V manjšem delu kupljenih prostorov bo še do leta 2027 zasebni očesni center, ko se bo ta izselil, bodo lahko v ZD Kranj uredili še dve ambulanti družinske medicine.

»Zdrav človek ima tisoč želja. Bolan pa samo eno. Da bi bil zdrav. Zato je tako pomembno, da še več pozornosti namenjamo krepitvi zdravja. Na tem mestu bi rad v ospredje postavil Center za krepitev zdravja, ki deluje v okviru ZD Kranj in na katerega smo lahko zelo ponosni. V Kranju imamo manj bolniških odsotnosti, kot je povprečje v državi. Manj je bolezni zaradi povišanja krvnega tlaka, manj je obravnav zaradi srčne kapi. Ko pa pride do težav, pa je prav, da je za naše zdravnike in predvsem za paciente dobro poskrbljeno. Glede strokovne obravnave ni prav nobene bojazni. Ta je odlična. Zelo pa sem vesel tudi vsakih novih prostorov, namenjenih zdravstveni obravnavi,« je poudaril župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec, ki se zaveda velike prostorske stiske ZD Kranj. Za ponazoritev: Lilijana Gantar Žura je kot direktorica ZD Kranj začela delo s 198 zaposlenimi, v letošnjem letu jih je že 530. Samo letos se je zaposlenost povečala za 120 ljudi.

Prostori v ZD Kranj ne zadoščajo za izvajanje vseh dejavnosti, zato so morali nekatere preseliti v najete prostore, pa tudi ti več ne zadoščajo za izvajanje kvalitetnega dela zaposlenih. Veliko služb (patronaža, Center za krepitev zdravja in razvojna ambulanta) opravlja delo v slabih pogojih, zato je zagotovitev dodatnih prostorov za ZD Kranj nujna. V Osnovnem zdravstvu Gorenjske pričakujejo, da bo v nadaljnjih dveh letih na območju Kranja treba rešiti prostorsko vprašanje namestitve dodatno še najmanj devetih družinskih ambulant, petih zobnih ambulant, petih timov fizioterapije, enega dodatnega tima razvojne ambulante. V načrtih skupaj z MOK so Severna vrata in Satelitski urgentni center. »Računam tudi, da bo v Mestno občino Kranj prišla gorenjska bolnišnica, s tem bi se sprostili tudi prostori porodnišnice,« je dodal župan Rakovec.