Dragocena storitev pomoči na domu. Slika je simbolična. / Foto: Tina Dokl, arhiv Gorenjski glas

Dragocena storitev pomoči na domu. Slika je simbolična. / Foto: Tina Dokl, arhiv Gorenjski glas

Novi izvajalec pomoči na domu

Naklo – Nakelski občinski svetniki so na zadnji seji podali soglasje k statutu zavoda Dom za starejše občane Naklo. Kot je pojasnil župan Ivan Meglič, so zavod registrirali že pred leti, s prvim septembrom letos pa ga spravili v življenje. S tem je Občina Naklo zagotovila, da po odpovedi pogodbe izvajanja storitve pomoči na domu s strani tržiškega doma starejših to storitev nakelskim občanom nemoteno zagotavljajo še naprej. »V zavodu trenutno delujejo tri oskrbovalke, koordinatorica dela in zunanja sodelavka kot socialna delavka. Storitev pomoč na domu izvajajo pri uporabnikih, nakelskih občanih, ki so že bili v tem sistemu, s prvim oktobrom pa upam, da jo bomo lahko zagotovili še drugim našim občanom, ki so na čakalni listi.«

V aktu o ustanovitvi zavoda Dom starejših občanov Naklo je tudi določeno, da zagonska sredstva za njegovo delovanje zagotovi občina ustanoviteljica, za začetek približno 15 tisoč evrov. Zavod naj bi v prihodnosti, kot je napovedal župan, prevzel še številne druge naloge.

S prvim septembrom veljajo tudi nove cene storitve pomoči na domu v nakelski občini. Cene za uporabnike sicer ostajajo enake, več sredstev bo prispevala Občina Naklo. Ekonomska cena storitve na delovni dan znaša 43,44 evra na uro, od tega je subvencija občine 36,28 evra, cena za uporabnika pa 7,16 evra. Nekaj višje so urne postavke ob nedeljah in praznikih.