Domžale in Ljubljano povezujeta integrirani liniji Ljubljanskega potniškega prometa. / Foto: Nik Rovan/mol

Domžale in Ljubljano povezujeta integrirani liniji Ljubljanskega potniškega prometa. / Foto: Nik Rovan/MOL

Novi liniji, kmalu tudi brezplačni prevozi

Dve novi liniji po novem povezujeta Domžale z glavnim mestom Ljubljana, v teku pa so že tudi aktivnosti za zagon brezplačnih voženj z električnimi minibusi.

Linija 12D povezuje Bežigrad, Dragomelj in Domžale, medtem ko linija 21D poteka med Ježico, Beričevim in Domžalami.

Domžale – Od 1. oktobra so Domžale povezane z integriranima linijama Ljubljanskega potniškega prometa 12D in 21D. »Sedemnajst let smo čakali, da nam je uspel ta zgodovinski premik na področju integriranih linij in trajnostne mobilnosti,« je ob tem povedala domžalska županja mag. Renata Kosec.

Novi liniji sta rezultat sodelovanja med Občino Domžale, Mestno občino Ljubljana, ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa in javnim podjetjem LPP. Kot je povedala domžalska županja, gre trenutno še za pilotni projekt, ki so ga poimenovali Domžale – Ljubljana – srčno povezani in bo trajal do konca prihodnjega leta, a verjame, da se bosta liniji obdržali tudi v prihodnje in jih bodo še nadgradili. Občina sicer v letošnjem letu za prevoze namenja 125 tisoč evrov, v prihodnjem letu pa nameravajo z rebalansom proračuna zagotoviti okoli pol milijona evrov. Projekt novih linij sicer poleg Občine Domžale sofinancirata še ministrstvo in Mestna občina Ljubljana.

»Trenutno pripravljamo javni razpis za nakup dveh električnih minibusov, vzporedno pa potekajo tudi aktivnosti za pripravo razpisa za izvedbo te storitve,« je pojasnila županja Renata Kosec, ki vabi občane, naj preko ankete na spletni strani občine pomagajo izbrati ime za »domžalskega kavalirčka«.

Linija 12D povezuje Bežigrad, Dragomelj in Domžale, medtem ko linija 21D poteka med Ježico, Beričevim in Domžalami. Uvedba linije 12D bo za uporabnike javnega prevoza skrajšala pot med Domžalami in Ljubljano, kar predstavlja pomembno prednost za dnevne migrante. Linija 21D bo povečala dostopnost javnega potniškega prometa za prebivalce Ihana, saj bo omogočila hitrejše povezave do Ljubljane, zlasti do Črnuč in mestnega središča, kjer bo možen prestop na druge linije.

Kmalu tudi brezplačni e-minibusi

To pa ni edina novosti, ki jo na področju trajnostne mobilnosti uvajajo v Domžalah. Po tem, ko je pred meseci zaživel sistem za izposojo koles, nameravajo že v začetku prihodnjega leta uvesti brezplačne prevoze z električnimi minibusi.

To obliko prevoza, s katero v večjih mestih poskrbijo za lažjo mobilnost starejših, gibalno oviranih in drugih posameznikov, in so jo Domžalčani že lahko preizkusili v okviru Evropskega tedna mobilnosti, nameravajo uvesti na področju mesta Domžale, kjer predvidevajo traso s 17 postajami.

»Trenutno pripravljamo javni razpis za nakup dveh električnih minibusov, vzporedno pa potekajo tudi aktivnosti za pripravo razpisa za izvedbo te storitve,« je pojasnila županja, ki vabi občane, naj jim preko ankete na spletni strani občine pomagajo izbrati tudi ime za »domžalskega kavalirčka«.