Avtobusna postaja Gorenja Sava / Foto: Primož Pičulin

Fotografija je simbolična. / Foto: Primož Pičulin

O združitvi dveh kranjskih krajevnih skupnosti

V mestni občini Kranj bo v nedeljo potekal svetovalni referendum o predlagani združitvi krajevnih skupnosti Stražišče in Gorenja Sava.

Kranj – Krajani Stražišča in Gorenje Save bodo v nedeljo na svetovalnem referendumu glasovali o vprašanju: »Ali se strinjate, da se Krajevna skupnost Stražišče in Krajevna skupnost Gorenja Sava združita v krajevno skupnost z imenom: Krajevna skupnost Stražišče - Gorenja Sava?«

Pobudo za združitev so podali v KS Gorenja Sava, kjer menijo, da je združitev edina rešitev za razvoj celotnega območja. »Maloštevilnost nas v KS Gorenja Sava velikokrat omejuje pri izvedbah naših načrtov, tako ali tako pa smo s Stražiščem že povezani z osnovno šolo, gasilci, cerkvijo, društvom upokojencev, pošto in športnimi objekti,« je razloge na kratko strnil predsednik KS Gorenja Sava Roman Perne. »V Stražišču predlogu ne nasprotujemo. Mislim, da bi z združitvijo vsi pridobili, tudi prihranili bi pri javnem denarju,« pa meni predsednik KS Stražišče Jure Šprajc. Z združitvijo se strinjata oba sveta KS, tudi po mnenju mestne uprave je ta smiselna zaradi uresničevanja skupnih interesov in ciljev. Kranjski mestni svet je sklep o izvedbi svetovalnega referenduma sprejel junija.

Splošno glasovanje na svetovalnem referendumu, katerega izid ni obvezujoč, bo potekalo v nedeljo, 13. oktobra, od 7. do 19. ure. Predčasno glasovanje bodo izvedli jutri, 9. oktobra, v Šmartinskem domu v Stražišču. Kdor zaradi bolezni želi glasovati na domu, mora to občinski volni komisiji sporočiti do jutri do 24. ure, obvestilu pa priložiti ustrezno zdravniško potrdilo. Obrazci in druge podrobne informacije so dostopni na občinski spletni strani.