V stavbo Zavarovalnice Triglav na Bleiweisovi cesti v Kranju so želeli preseliti upravne prostore Osnovnega zdravstva Gorenjske, a se je občina zdaj odpovedala predkupni pravici. / Foto: Tina Dokl

Občina odstopila od nakupa

Mestna občina Kranj ne bo uveljavljala predkupne pravice za nakup stavbe Zavarovalnice Triglav, v katero so nameravali seliti upravne prostore Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Kranj – Mestna občina Kranj ne bo uveljavljala predkupne pravice za nakup dela stavbe Zavarovalnice Triglav na Bleiweisovi cesti 20 v Kranju, kamor bi selili upravo Osnovnega zdravstva Gorenjske. O uveljavljanju predkupne pravice bi morali mestni svetniki odločati minulo sredo na izredni seji, a je bila ta naknadno preklicana. Kot so pojasnili z občine, so se za preklic odločili, ker v zahtevanem času (petnajst dni po prejemu ponudbe za prodajo) »ni mogoče pridobiti vseh podatkov, nujnih pri odločanju za nakup nepremičnine«. Posledično so z občine in iz Osnovnega zdravstva Gorenjske sporočili, da ne bodo uveljavljali predkupne pravice.

Kot navajajo naši viri, je do izteka petnajstdnevnega roka ostalo nerazrešenih več vprašanj v zvezi z nakupom in samo stavbo. Med drugim naj bi ta po naših informacijah ne bila v tako dobrem stanju, kot so pričakovali.

Poročali smo že, da je kranjski župan Matjaž Rakovec na redni seji mestnega sveta februarja letos mestne svetnike seznanil, da namerava Zavarovalnica Triglav prodati svojo štirinadstropno stavbo s kletjo v Kranju, zato je prišlo do ideje, da bi v te prostore preselili Osnovno zdrav­stvo Gorenjske, ki ima zdaj pisarne v t. i. baraki na Gosposvetski ulici. »Z izpraznitvijo 'barake', kjer je mogoča tudi zdravstvena dejavnost, bi v njej lahko uredili dodatne ambulante. Pisarne Osnovnega zdravstva Gorenjske bi zasedle tretje in četrto nadstropje stavbe zavarovalnice, v kleti pa bi imeli arhiv, medtem ko bi pritličje, prvo in drugo nadstropje za zdaj ostalo v lasti zavarovalnice. Naša ideja pa je, da bi kupili vse prostore za potrebe zdravstva, ker se glede na zakonodajo obetajo dodatne aktivnosti, ki jih bomo morali izvesti,« je februarja dejal Rakovec. Kot je tedaj še dodal župan, so se pogovarjali o ceni 750 evrov na kvadratni meter neto površine, kar da je glede na kvalitetno gradnjo zelo ugodna cena, takšna rešitev pa bi bila tudi cenovno ugodnejša od selitve uprave Osnovnega zdravstva Gorenjske v načrtovani objekt Severna vrata, ki ga bo ob križišču Kidričeve in Bleiweisove ceste v Kranju predvidoma do konca leta 2026 v javno-zasebnem partnerstvu z občino zgradilo kranjsko podjetje Dolnov.

Mestna občina Kranj je v začetku avgusta tudi dejansko od Zavarovalnice Triglav prejela ponudbo za nakup nepremičnine, za katero pa bi morala predkupno pravico uveljaviti v roku petnajst dni. Ker mora o takšnem nakupu odločati mestni svet, so nameravali predvčerajšnjim izvesti izredno sejo, ki pa jo je dan prej podžupan Janez Černe preklical. Župan Matjaž Rakovec se je namreč kot nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav iz postopka izločil. Kot navajajo naši viri, je do izteka petnajstdnevnega roka ostalo nerazrešenih več vprašanj v zvezi z nakupom in samo stavbo. Med drugim naj bi ta po naših informacijah ne bila v tako dobrem stanju, kot so pričakovali.

×