podelitev priznanj občinski praznik občinski nagrajenci občina Bohinj avgust 2024 skupinska / Foto: Gorazd Kavčič

Občinski praznik v Bohinju

Na osrednji prireditvi v Kulturnem domu Joža Ažmana so se spomnili ustanovitve samostojne Občine Bohinj pred tridesetimi leti in podelili občinska priznanja. Naziv častne občanke je prejela Marija Cvetek.

Bohinjska Bistrica – S prireditvijo Bohinjski planinski praznik s pozdravom Triglavu pri spomeniku štirim srčnim možem v Ribčevem Lazu se je že v petek začel sklop prireditev ob prazniku Občine Bohinj, ki letos zaznamuje tridesetletnico. Osrednjo slovesnost s podelitvijo priznanj pa so v Kulturnem domu Joža Ažmana pripravili v ponedeljek, prav na praznični dan.

»V teh tridesetih letih smo se srečali z mnogimi izzivi. Preživeli smo poplave, plazove in druge naravne nesreče, ki so preizkušale našo moč in vzdržljivost. A skupaj nam je uspelo – zgradili smo in še naprej gradimo kolesarske poti, obnavljamo šole in igrišča, zgradili smo nov vrtec za naše najmlajše. Naša infrastruktura se nenehno izboljšuje, vasi pa smo začeli povezovati tudi s prepotrebno internetno optično povezavo,« je zbrane na slovesnosti, ki se je je udeležil tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, nagovoril župan Jože Sodja.

»Vztrajno vlagamo v razvoj turizma, ki danes cveti. Posebej ponosni smo na novo kolesarsko stezo, projekta Bohinjsko in Od vil do vilic, ki bodo pomemben del uspešnega razvoja turizma v našem kraju. Kljub vsemu se moramo zavedati, da je občina Bohinj nekaj posebnega. Naše okolje je močno zavarovano, ne samo kot del parkovne dediščine, ampak tudi kot kulturna dediščina, ki jo moramo ohranjati za prihodnje generacije. Seveda pa delo še ni končano. Pred nami so novi izzivi, a lahko s ponosom rečemo, da smo v vseh teh letih vsi skupaj pripomogli k razvoju in ohranjanju naše lepe občine, ki se po mojem mnenju dobro razvija.«

Na slovesnosti, ki se je začela z nastopom igralca in pesnika Toneta Kuntnerja, je župan Jože Sodja najvišje občinsko priznanje, naziv častna občanka, podelil Mariji Cvetek, pisateljici, etnologinji, pedagoginji in publicistki. »Za Bohinj ter Bohinjke in Bohinjce pa še mnogo več. Za zapisanimi nazivi se skriva velika poznavalka bohinjskega ljudskega izročila, ki tudi z veliko odgovornostjo do prihodnjih rodov in v želji, da se stara znanja ne pozabijo, skrbno raziskuje, zapisuje in deli z nami,« so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Priznanje za življenjsko delo je prejela Anka Novak, upokojena etnologinja Gorenjskega muzeja Kranj, ki je s terenskim delom v bohinjskih planinah v šestdesetih letih prejšnjega stoletja sistematično, natančno in obsežno zbirala informacije med domačini, predmete in fotografije ter jih skupaj z arhivskimi viri, strokovno literaturo in svojimi terenskimi zapiski zbrala v neprecenljivo zbirko podatkov.

Plaketi Občine Bohinj je župan izročil PGD Bohinj in PGD Bohinjska Bistrica, ki letos praznujeta okrogli jubilej, prvo 70-, drugo pa že 140-letnico delovanja. Gasilsko poveljstvo Občine Bohinj pa je prejelo častni znak občine.

Tokrat so prvič nagradili tudi posebne dosežke mladih športnikov in kulturnikov. Prejeli so jih kajakaša Rok Šmit in Anže Pikon, biatlonci Lena Repinc, Kaja Zorč in Boštjan Korošec, smučarska skakalka Katra Komar in harmonikarja Jan Štros in Janez Cerkovnik.

×