Lanskoletne poplave niso prizanesle niti občinski stavbi. Pretekli mesec so prejeli zeleno luč za njeno obnovo. Na fotografiji je poplavljena sejna soba. / Foto: Tina Dokl

Obnova bo trajala še nekaj let

Posledic lanskoletnih poplav tudi v občini Medvode še niso odpravili. Na izvedbo čaka še kar nekaj večjih projektov. Pričakujejo tudi dolgoročne ukrepe države za zaščito prebivalcev pred morebitnimi novimi poplavami.

Medvode – Dobro leto je od poplav, ki so veliko škodo povzročile tudi na območju občine Medvode. Po metodologiji Ajda je bila ta ocenjena na 31 milijonov evrov. Ogromno škodo so utrpeli občani v 280 objektih, ki živijo ob večjih vodotokih. Stanovalci enega objekta še vedno čakajo na rušitev in zagotovitev nadomestnega doma.

»Verjamemo, da bodo Medvode po zaključeni obnovi, ki bo trajala še nekaj let, lepše in primernejše za bivanje, njeni prebivalci pa še bolj povezani in z manj skrbi za svoje premoženje in življenja.«

Na večji del denarja še čakajo

Zelo velika škoda je bila tudi na infrastrukturi in objektih v lasti in upravljanju Občine Medvode, ocenjena na 13,7 milijona evrov. Sanacijo so najprej lahko izvedli na cestah, sledili so zahtevnejši projekti. Dela bo še veliko. »Oktobra lani smo s strani Republike Slovenije prejeli predplačilo za sanacijo škode v vrednosti dobrih pet milijonov evrov, kar je približno štirideset odstotkov. Pred kratkim smo s pogodbami in odprtimi javnimi naročili že dosegli omenjeni znesek, vnaprej pa pričakujemo natančna navodila države, na kakšen način bomo občine dostopale do preostalih šestdeset odstotkov vrednosti škode,« so pojasnili na Občini Medvode.

Kot pravijo, so zadnjih nekaj mesecev največjo oviro predstavljali dolgi postopki potrjevanja projektov v Državni tehnični pisarni. »Izvajalce za sanacijo več objektov imamo izbrane že več mesecev, a niso mogli začeti del pred potrditvijo projektov. Veseli smo, da smo julija prejeli zeleno luč za sanacijo petih premostitvenih objektov oziroma manjših mostov v dolini Ločnice, ki se tako začenja, in za obnovo stavbe Občine Medvode. Objavili smo javno naročilo za izbor izvajalca. Ta mesec bo izvajalec začel tudi sanacijo vodovoda pod mostom na državni cesti čez reko Soro v Medvodah. V podpisu je še pogodba za dodatna manjša mostova in sanacija poškodovanih odsekov na različnih lokacijah ceste v dolini Ločnice,« so povedali.

Večji projekti, ki še čakajo na začetek del, so gradnja nove brvi čez reko Savo med Vikrčami in Mednim, za katero čakajo še zeleno luč direkcije za vode, izvajalec del pa je že izbran, nov most čez reko Soro v Medvodah, za katerega poteka projektiranje, prav tako kot za sanacijo mostu čez reko Soro v Goričanah. Sanacija bo potrebna tudi na brvi med Rakovnikom in Spodnjo Senico. Obnova je načrtovana prihodnje leto, brv je v uporabi. Dolgoročne rešitve si želijo za nogometno igrišče z izgradnjo novih objektov. »Občina Medvode si v tem primeru želi prestavitev nogometnega igrišča na novo lokacijo na drugi strani reke Sore, območje obstoječega igrišča bi se namenilo razlivnemu polju za morebitne prihodnje poplave. Prestavitev je odvisna od možnosti financiranja s sredstvi države,« so dejali. Sanirati bodo morali še več plazov, skupaj je bilo evidentiranih plazov ali usadov kar 23, in nekatere manjše objekte.

Sanacija vodotokov

Lanske poplave so veliko škodo na območju medvoške občine povzročile tudi na vodotokih. Sanacija škode, ki je bila ocenjena na približno 12 milijonov evrov, je v pristojnosti države. »Ta je na našem območju doslej izvedla predvsem čiščenje strug in brežin vodotokov, medtem ko na večja sanacijska dela še čakamo. Predvsem pa pričakujemo dolgoročne ukrepe, ki bodo zaščitili naše prebivalce pred novimi poplavami. Pri tem je Občina Medvode v sodelovanju z občani odigrala proaktivno vlogo, saj je delovna skupina Poplave 2023, ki jo je imenoval župan in jo vodi prof. dr. Jože Duhovnik, državi že predstavila Programske zasnove obnove strug reke Save in Sore s pritoki, v katerih so predlogi ukrepov, ki bi zaščitili naše občanke in občane,« so še zaključili.

×